Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ !

 Ο λόγος στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που παλεύουν κόντρα σε θεούς και δαίμονες, σε ΜΑΤ και δικαστήρια, σε ΤΡΟΪΚΑ και ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, σε υπονόμευση και απογοητεύσεις ... 
που δεν το βάζουν κάτω, που δεν υποχωρούν, που δεν κάθονται σπίτι τους, που δεν αναθέτουν σε άλλους τον αγώνα τους...
τα κείμενα που ακολουθούν και σε επόμενες αναρτήσεις, γράφτηκαν για την εφημερίδα "τα φέρνουμε όλα Τούμπα" που εκδίδει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας 
DSCN3534
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ...
   Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ με συνοπτικές διαδικασίες η ξενοκίνητη κυβέρνηση αποφάσισε λίγο αργότερα, στις 9/7/2013,  να δώσει και νέα τροφή ανέργων στην Τρόικα, με την αιφνιδιαστική κατάργηση 50 ειδικοτήτων και τομέων στην Τεχνική Εκπαίδευση.
Με την απόφαση της αυτή εξώθησε 2.122 καθηγητές στην ανεργία αλλά και περίπου 20.000 μαθητές εκτός σχολείου, εκτός εκπαίδευσης, αφήνοντας τους κυριολεκτικά στο δρόμο αφού διέκοψε με βίαιο τρόπο τη φοίτηση τους και δεν έδωσε την ευκαιρία ούτε στους τελειόφοιτους να αποφοιτήσουν.

Η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέαστους τους μαθητές, που μέχρι στιγμής έχουν χάσει εκατοντάδες ώρες μαθημάτων τρεις (3) μόλις μήνες πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΟΛΜΕ 927 ήταν συνολικά τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια κατά το μήνα Οκτώβριο, ελάχιστα από τα οποία έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα από ωρομίσθιους καθηγητές.
Αν εξαιρέσουμε αυτό το γεγονός, ειδικά φέτος, υπάρχουν και πολλές χαμένες διδακτικές ώρες σε Γυμνάσια–Λύκεια, λόγω έλλειψης καθηγητών στα σχολεία, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται μέχρι και σήμερα  Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στα Λύκεια της χώρας.
Παράλληλα ο Υπουργός Παιδείας, για να κατευνάσει την οργή του λαού και να τον στρέψει εναντίον των εκπαιδευτικών, έσπευσε άμεσα να κατασυκοφαντήσει τους εκπαιδευτικούς που έθεσε σε διαθεσιμότητα χαρακτηρίζοντας τους «αγράμματους» και  «περιττούς» ενώ τις ειδικότητες που κατήργησε ως «άχρηστες και χωρίς ενδιαφέρον από τους μαθητές».
Απόδειξη της προχειρότητας του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δεν ήταν ούτε υπεράριθμοι, ούτε περιττοί. Είναι ότι κατήργησε ολοκληρωτικά τρεις τομείς από τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια οι οποίοι, μάλιστα, ήταν στις πρώτες επιλογές των μαθητών: Υγείας Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών (23% στο σύνολο των μαθητών όλων των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ) και Αισθητικής - Κομμωτικής (60% των μαθητών των ειδικοτήτων των ΕΠΑΣ).
Ειδικότητες που με την κατάργηση τους στη δημόσια εκπαίδευση ο Υπουργός Παιδείας έσπευσε να τις προσφέρει σε αφθονία και με... το αζημίωτο μέσω ιδιωτικών σχολών, αφού αμέσως εγκαινίασε ιδιωτικά σχολεία που παρέχουν τις ειδικότητες αυτές. 
Σημειωτέον δε ότι όχι μόνο δεν είναι αγράμματοι οι εκπαιδευτικοί που έθεσε σε διαθεσιμότητα αλλά πολλοί από αυτούς διαθέτουν και μεταπτυχιακές σπουδές. Αναγνώρισε βέβαια τις επιπλέον εξιδανικευμένες στην εκπαίδευση σπουδές τους και μερικούς τους έστειλε σε διοικητικές θέσεις για να «βαράνε σφραγίδες σε έγγραφα» όλη μέρα!
Έτσι φαίνεται ότι θέλει τον εκπαιδευτικό το Υπουργείο Παιδείας: Στην λεγόμενη «αξιολόγηση», που προωθεί και η οποία θα οδηγήσει υποχρεωτικά στην απόλυση πολλών εκπαιδευτικών και στο κλείσιμο πολλών σχολείων, ο εκπαιδευτικός παίρνει περισσότερα μπόνους-μόρια αν είναι στο σχολείο κάθε μέρα όλη μέρα και λιγότερα, όσο επαρκής και αν είναι,  στο ρόλο του εκπαιδευτικού!
Έτσι θέλει και τους μαθητές: Τσουβαλιασμένους  σε τάξεις από 25 μαθητές και πλέον σε μια αίθουσα 3Χ3, που χωράνε βεβαίως  …«κατ’ εκτίμηση του διευθυντή», χωρίς καθηγητές, χωρίς επίπεδο σπουδών, χωρίς μόρφωση γιατί τα «πρόβατα» ελέγχονται ευκολότερα, χωρίς μέλλον…

Στο τώρα, στο σήμερα. 
 Στις 22/3/2014 λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και κανένας, επαναλαμβάνω κανένας, εκπαιδευτικός δεν έχει τοποθετηθεί σε ανάλογη των σπουδών του θέση παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν θα απολυθεί
Τώρα, σήμερα, η κατάντια της κυβέρνησης οδηγεί τους καθηγητές στην καλύτερη περίπτωση σε βίαιη μετακίνησή τους σε άλλους τομείς και θέσεις ή στην απόλυση.
Αυτό είναι το ευχαριστώ που υπηρέτησαν με μεράκι τόσα χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση.
Όταν σε απολύουν σε ηλικία πάνω από 40-50 χρόνων γίνεσαι όμηρος των συνθηκών: δεν είσαι τόσο «μεγάλος» για να συνταξιοδοτηθείς, δεν είσαι τόσο νέος για να μπορείς να είσαι ευέλικτος στις αλλαγές. Πόσο μάλλον να αναγκάζεσαι να αλλάξεις επάγγελμα, σε μια χώρα που παραπαίει στο βούρκο της ανεργίας και της ανασφάλειας ολοένα και περισσότερο.
Οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα εκτιμούν ότι η ουσιαστική συμμετοχή τους στους αγώνες του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλονίκη, ανέδειξαν σε όλους το δίκαιο των αιτημάτων και την σε βάρος τους  «λάσπη» απ’ τον πολιτικό προϊστάμενο τους.
Θα συνεχίσουν να δίνουν μαζί με το λαό της χώρας τη μάχη ωσότου δικαιωθούν διεκδικώντας το αναφαίρετο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, το αυτονόητο: τη δουλειά τους.
Ο κλάδος των καθηγητών και το εκπαιδευτικό κίνημα μαζί και με τα άλλα συνδικάτα της χώρας και σωματεία μπορούν με ταξικό αγώνα να κερδίσουν τη μάχη και να σταματήσουν τις απολύσεις, την εξαθλίωση που μας επιβάλλει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός στις 22 του Μάρτη
Σταματάμε τις απολύσεις και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου
Να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στις ειδικότητες και τα σχολεία τους.
Η κυβερνητική πολιτική της εξαθλίωσης και της τρομοκρατίας δεν θα περάσει
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
                                                                                             
                              Ντζιώνης Νικόλαος 
εκπαιδευτικός των ΕΠΑΛ σε διαθεσιμότητα
μέλος της  Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου