Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ !!

τα κείμενα που ακολουθούν και σε επόμενες αναρτήσεις, γράφτηκαν για την εφημερίδα "τα φέρνουμε όλα Τούμπα" που εκδίδει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας 

...Σε αυτό το σημείωμα θέλουμε να δώσουμε το λόγο σε συλλογικότητες εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στον δρόμο υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα τους στη δουλειά.  Συνεχίζουν και σήμερα δίνοντας κουράγιο σε καθένα μας!

Η ΠΚΤ θα προσπαθήσει και το επόμενο διάστημα να βρεθεί αλληλέγγυα και να συντονίσει τα βήματα της με κάθε συλλογικότητα που αντιστέκεται στην πολιτική κυβέρνησης –ΕΕ- ΔΝΤ, μια πολιτική που σαρώνει δικαιώματα και καταστρέφει ζωές !

Με τους σχολικούς φύλακες

ΠΩΣ ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ?             

ΜΑΝΩΛΗΣ: Και αφού μακέλεψαν τον ιδιωτικό τομέα (1.500.000 άνεργοι, χιλιάδες λουκέτα σε  μαγαζιά, χιλιάδες αυτοκτονίες, χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι) και αφού προετοίμασαν το έδαφος μέσω των μισθοφόρων δημοσιογράφων των φασιστοκάναλων για διεφθαρμένους δημόσιους υπάλληλους και άλλα τέτοια αποφάσισαν να ικανοποιήσουν το λαϊκό αίσθημα, να πατάξουν τάχα την διαφθορά, να εξορθολογήσουν δήθεν τον δημόσιο τομέα. Έβαλαν στο ίδιο τσουβάλι Τσοχατζόπουλους με απλούς εργαζόμενους στην ΕΡΤ, Παπαγεωργόπουλους με σχολικούς φύλακες , μεγαλογιατρούς Λιάπηδες και λαμόγια με καθηγητές στα ΕΠΑΛ και εργαζόμενους στο ΕΟΠΥΥ. Τους έβαλαν στην κρεατομηχανή, στο πρόγραμμα «κοινωνικός αυτοματισμός» και όποιον πάρει ο χάρος. Εξάλλου τέτοια ήταν η εντολή των αφεντικών τους .

       Οι σχολικοί φύλακες 2234 αποτελούν σήμερα την ναυαρχίδα του στόλου των απολύσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις 22-03-2014  θα δούμε την πόρτα της εξόδου. Από 23-07-2013 είμαστε σε διαθεσιμότητα. Κατάργησαν σε μία νύχτα ένα θεσμό που είχε γίνει αναγκαιότητα για την κοινωνία και ειδικότερα για την σχολική κοινότητα.  Η ολοένα αυξανόμενη ενδοσχολική βία, οι βανδαλισμοί αλλά περισσότερο η ραγδαία είσοδος των ναρκωτικών στα σχολεία έκανε την παρουσία του σχολικού φύλακα σχεδόν επιβεβλημένη. Το γιατί καταργήθηκε ο θεσμός το καταλάβαμε γρήγορα. Την άλλη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την διαθεσιμότητα, το υπουργείο παιδείας ζητά 3800 για επιστάτες από ΟΑΕΔ μέσω ΕΣΠΑ (5 μηνίτες  των 400 ευρώ). Αλλά και πάλι δεν ήταν οικονομικό θέμα. Ήταν απλά παραγγελιά απολύσεων σε συσκευασία συγκεκριμένη (2500-3000 εργαζόμενοι) από την τρόικα προς την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των μνημονιακών δεσμεύσεων .
Αντιδράσαμε. Στήσαμε τις πρώτες επιτροπές αγώνα. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες με τις γνωστές τους αγκυλώσεις, τα μηδενικά αντανακλαστικά έμειναν απλοί παρατηρητές της σφαγής, σχεδόν συνένοχοι στο έγκλημα.  Έτσι βγήκαμε μπροστά, απλοί εργαζόμενοι προσπαθώντας να οργανώσουμε τον αγώνα. Κατεβήκαμε στην Αθήνα. Διαδηλώναμε στα υπουργεία. Μας ψέκαζαν, μας τσάκιζαν και πάλι από την αρχή.
Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δυναμικό. Πορεία διαμαρτυρίας από Θεσσαλονίκη –Αθήνα με τα πόδια 560χλμ .
6:00 πμ, 28 Σεπτέμβρη του 2013 ξεκινήσαμε 10-12 σχολικοί φύλακες από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο σωματικής αντοχής έχοντας για όπλο το δίκιο του αγώνα. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ-ΑΝΕΧΕΙΑΣ –ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ έτσι βαφτίσαμε την διαμαρτυρία. Από την  αρχή καταλάβαμε ότι η συγκεκριμένη δράση δεν έπρεπε να περιοριστεί σαν ένας  άθλος κάποιων εργαζομένων. Για αυτό φροντίσαμε να δώσουμε συλλογικά, θεσμικά και κινηματικά χαρακτηριστικά. Βάλαμε λοιπόν ψηλό στόχο. Καλούσαμε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και άλλες συλλογικότητες να συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση. Κοινωνήσαμε το ρόλο του σχολικού φύλακα σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό που περνούσαμε. Οι καιρικές συνθήκες, η σωματική κούραση ήταν τα εύκολα προβλήματα. Τα δύσκολα άρχισαν όταν είδαμε ότι η αστυνομία με κάθε τρόπο προσπαθούσε να μας τρομοκρατήσει από την αρχή. Πάση θυσία για να μας σταματήσει. Η απουσία των «μεγάλων καναλιών» για μια κινητοποίηση που όμοια της είχε να γίνει από το 1961 μας έπεισε ότι κάναμε κάτι σπουδαίο, κάτι που ενοχλεί, κάτι που χαλάει την «σούπα» τους και όσο γινόταν αυτό, τόσο πεισμώναμε και συνεχίζαμε. Σύμμαχος μας η φιλοξενία που τύχαμε από τα ΜΜΕ της περιφέρειας, ξένος τύπος  αλλά περισσότερο η καθημερινή επικοινωνία με την ΕΡΤ ΚΑΙ ΕΡΑ. Η υποδοχή σε κάθε πόλη ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Οι δύο τελευταίες πορείες του 25ήμερου οδοιπορικού αξέχαστες 21/10 Μαραθώνας –ΕΡΤ (31χλμ), 22/10 ΕΡΤ –Σύνταγμα (11 χλμ). Η κούραση και ή ζέστη μας είχαν τσακίσει, τα πόδια δεν πήγαιναν ….πήγαινε όμως η ψυχή. Τουλάχιστον 10000 διαδηλωτές στην τελευταία ημέρα της πορείας, με απίστευτο παλμό. Καταλήξαμε στην βουλή δίνοντας ψήφισμα που είχε διαβαστεί και εγκριθεί  από τους διαδηλωτές.
Με την επιστροφή μας κάναμε κέντρο αγώνα την ΕΡΤ3. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν. Σημείο αναφοράς και μέλημα μας το αντάμωμα με όλους τους άλλους θιγόμενους κλάδους (ΕΡΤ, καθηγητές, καθαρίστριες υπ. οικονομικών, διοικητικοί πανεπιστημίων, υπαλ/λοι υπ. πολιτισμού, ΕΟΠΥΥ) αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα (απεργούς της coca cola) όπως και άλλες συλλογικότητες (ΣΟΣ Χαλκιδική, επιτροπές κατοίκων πόλης, κοινωνικά ιατρεία και αγρότες).  Όλα αυτά κορυφώθηκαν και πήραν σάρκα και οστά με την κινητοποίηση 13 και 14 /2 το «ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΖΩΗΣ, ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ». Αυτοκινητοπομπή από Αλεξανδρούπολη –Αθήνα. Ήταν όλοι εκεί. Ήταν μια κινητοποίηση στα χνάρια της πεζοπορίας των 560χλμ. Τα προβλήματα από τις δυνάμεις καταστολής …τα ίδια και χειρότερα.  Τα «μεγάλα» κανάλια και πάλι απόντα, ξένος τύπος αλλά και η ΕΡΤ εκεί. Η είσοδος του καραβανιού στην πρωτεύουσα δεν περιγράφεται. Εκκωφαντική, μοναδική.

ΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ?  
Η κυβέρνηση σε όλο αυτό το διάστημα της διαθεσιμότητας χρησιμοποίησε όλα της τα όπλα. Τα τελευταία που έβγαλε από την φαρέτρα της ήταν οι λαγοί («πρόθυμοι» συνάδελφοι). Τους καλούσε κάθε τόσο σε ραντεβού για διαπραγματεύσεις και παζάρια. Αυτοί κόμπαζαν σαν «αυτόκλητοι σωτήρες» …τάιζαν στους συναδέλφους ότι τους σέρβιρε ο υπουργός ...για δήθεν κινητικότητα, διαδημοτικότητα και άλλες ψεύτικες υποσχέσεις. Εμείς εξ αρχής προσπαθούσαμε να πείσουμε τους συναδέλφους ότι πρέπει να είμαστε απέναντι και να μην πιστεύουνε και να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες. Η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο με την γνωστή μέθοδο, όπως και σε άλλους κλάδους …με αιτήσεις, ηλεκτρονικές φόρμες, αυτοαπογραφή. Το ψέμα βέβαια έχει κοντά ποδάρια. Ο χρόνος τελείωσε και το μόνο που έγινε …αν μπορεί να θεωρηθεί κέρδος …από τους 2234 σχολικούς φύλακες να «σωθούν»  οι 526  (που αφορούν τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες) υποβιβάζοντας τους μάλιστα από ΔΕ σε ΥΕ βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό .
Κάποιοι, οι γνωστοί λαγοί  ετοιμάζουν για τις προσεχείς ημέρες την κηδεία του σχολικού φύλακα. Δεν ξέρουμε άμα είμαστε η πλειοψηφία.  Εμείς φωνάζουμε ότι είμαστε ζωντανοί, είμαστε εδώ. Ο θεσμός του σχολικού φύλακα έχει απλωθεί στο εργατικό κίνημα, έχει γίνει απαίτηση πλέον όλης της κοινωνίας. Αρνούμαστε να κηδέψουμε τον σχολικό φύλακα. Στόχος μας να επιστρέψουν οι σχολικοί φύλακες ΟΛΟΙ στα σχολεία τους αλλά περισσότερο θα αγωνιστούμε για  να ηττηθεί αυτή η πολιτική. Ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου