Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3

ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ…….


Ξέρουμε ότι, όταν οι πρακτικές της τρόικα, θα χτυπήσουν και την πόρτα, των απλών εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, τότε θα κατανοήσουν τους αγώνες μας και το τι πραγματικά σημαίνει η λέξη« ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»…

Το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΘ, με την από 18-3-2011, ανακοίνωση του, αποφάσισε την ακινητοποίηση, των λεωφορείων, « σε περίπτωση που εισέρχονται, οργανωμένες ομάδες του τύπου ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», προφασιζόμενοι, την προστασία του επιβατικού κοινού.


Είναι προφανές, ότι οι ενέργεια αυτή αποσκοπεί, στην ταλαιπωρία και αγανάκτηση του επιβατικού κοινού, προκειμένου να το στρέψουν, ενάντια στην κίνηση μας, που παλεύει για φθηνότερες συγκοινωνίες.


Δεν είναι τυχαίο, ότι η απόφαση αυτή, πάρθηκε παραμονή, της 19ης Μαρτίου, ημέρα κοινής δράσης και πορείας, των ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, με κατοίκους και φορείς, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και πολλές άλλες συλλογικότητες της πόλης μας, που παλεύουν για την προάσπιση του σιδηροδρόμου, των συγκοινωνιών και των δρόμων, ως δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.


Η προβοκατόρικη όμως ενέργεια του ΟΑΣΘ, έπεσε στο κενό, γιατί το μένος του επιβατικού κοινού, στράφηκε εναντίον των οδηγών κι έγιναν αυτοί, οι αποδέκτες της οργής του.

Ειδικότερα, στο λεωφορείο της γραμμής 56, επιβιβάστηκαν το Σάββατο 19/3/2011 περίπου στις 11π.μ., μέλη της πρωτοβουλίας κατοίκων Ωραιοκάστρου, οι οποίοι μοίραζαν φυλλάδια στο επιβατικό κοινό και καλούσαν στην υποδοχή των κατοίκων και φορέων δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, μπροστά στον ΟΣΕ, στην πορεία που θα ακολουθούσε και στην μετέπειτα δράση μας στα λεωφορεία.


Ο οδηγός ακινητοποίησε το λεωφορείο και ανακοίνωσε, ότι αν δεν κατέβουν από αυτό, τα μέλη της πρωτοβουλίας, δεν θα συνεχίσει την πορεία του. Τα μέλη της πρωτοβουλίας Ωραιοκάστρου, του δήλωσαν ότι δεν συνομιλούν μαζί του, καθώς δεν θέλουν να αποσπαστεί η προσοχή του, από την οδήγηση και του ζήτησαν να συνεχίσει την πορεία του.


Ο οδηγός ήταν αδιάλλακτος και δεν δεχόταν να εκτελέσει την εργασία του. Τότε ο κόσμος αγανακτισμένος, φώναζε στον οδηγό να συνεχίσει, λέγοντας ότι δεν τον ενοχλούν, αυτοί που μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και δεν έχει κανένα δικαίωμα, να ακινητοποιεί το λεωφορείο, γιατί κάνει παρακώλυση συγκοινωνιών. Τα μέλη της πρωτοβουλίας Ωραιοκάστρου, κάλεσαν την αστυνομία, η οποία βλέποντας την αδιαλλαξία του οδηγού, τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να διευκρινισθεί η υπόθεση. Τα μέλη της πρωτοβουλίας, ζήτησαν και έγινε η καταγραφή του περιστατικού, στο βιβλίο συμβάντων.


Το μεσημέρι του Σαββάτου, δεκάδες μέλη των ΕΠΙΒΑΤΩΝ και των υπολοίπων πρωτοβουλιών, που συμμετείχαν στην πορεία, για το σιδηρόδρομο, περίμεναν στην στάση της οδού Μητροπόλεως, στο ύψος της Αριστοτέλους, την άφιξη των λεωφορείων, προκειμένου να επιβιβαστούν και να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια στους υπόλοιπους επιβάτες. Επί μισή περίπου ώρα, σκοπίμως ο ΟΑΣΘ, δεν έστελνε λεωφορεία, για να μην πραγματοποιηθεί η δράση και να αναγκαστεί ο κόσμος να αποχωρήσει. Οι συμπολίτες μας, που επί αρκετή ώρα περίμεναν στην στάση, φώναζαν αγανακτισμένοι, κατά του ΟΑΣΘ, αντιλαμβανόμενοι την σκοπιμότητα, δεδομένου ότι ο δρόμος ήταν ανοιχτός και δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο, αφού η πορεία δεν κινήθηκε, καθ’ όλου επί της οδού Μητροπόλεως, αλλά κάθετα στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.


Τελικά, κατευθυνθήκαμε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ήταν η αφετηρία, χωρίς να κλείνουμε τον δρόμο. Στην αρχή όταν κάποια μέλη των ΕΠΙΒΑΤΩΝ, προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο λεωφορείο, ο οδηγός δεν άνοιγε τις πόρτες. Κατόπιν επιβιβαστήκαμε σε διάφορα λεωφορεία, πραγματοποιώντας την δράση μας.


Στην γραμμή 5, ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο, κοντά στον Λευκό Πύργο, λέγοντας ότι δεν θα συνεχίσει, αν δεν κατεβούμε. Τότε οι υπόλοιποι επιβάτες, ούρλιαζαν προς τον οδηγό, ότι αυτό που κάνει, είναι παράνομο, καθώς είχαν πληρώσει εισιτήριο και είχαν ήδη ταλαιπωρηθεί, αρκετή ώρα. Διαμαρτύρονταν μαζί μας, για τις αυξήσεις των εισιτηρίων και για την ποιότητα των συγκοινωνιών. Τελικά αφού καλέσαμε την αστυνομία, ήρθαν τα όργανα της τροχαίας, οι οποίοι παρατήρησαν έντονα τον οδηγό, λέγοντας του, ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να σταματάει το λεωφορείο, όπου αυτός θέλει, ότι διαπράττει παρακώλυση συγκοινωνιών κι αν δεν συνεχίσει την πορεία του, θα αναγκαστούν να τον συλλάβουν.


Προφανώς και οι υπόλοιποι οδηγοί, ενημερώθηκαν για το συμβάν, οπότε στους συναγωνιστές μας, που επιβιβάστηκαν στην γραμμή 14, ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες του λεωφορείου και δεν τους άφηνε να κατέβουν, όταν έφτασαν στο τέρμα! Μόλις όμως αντιλήφθηκε, ότι καλούσαν σε συμπαράσταση, τα υπόλοιπα μέλη του κινήματος, καθώς και δικηγόρους και κανάλια, άνοιξε αναγκαστικά τις πόρτες, προκειμένου να αποβιβαστούν, φοβούμενος της συνέπειες.


Τελικά ο ΟΑΣΘ, κατάφερε να οδηγήσει το συνδικάτο των εργαζομένων, ενάντια στην κίνηση «ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ», αλλά με την τακτική του, το οδήγησε και ενάντια σε όλο επιβατικό κοινό της πόλης. Τελικά, πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι…….

Μάλλον ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, δεν έχει ενημερώσει τα μέλη του, ότι τους είχαμε προσκαλέσει, στην ιδρυτική συνέλευση μας, προκειμένου να συμμετέχουν και να αγωνιστούμε μαζί, ενάντια στην μνημονιακή και κρατική πολιτική, που αυξάνει τα εισιτήρια και μειώνει τις αποδοχές τους και τις θέσεις εργασίας τους, όπως κάνουν οι συνάδελφοι τους στην Αθήνα.


Δεν θέλουμε να έχουμε καμία διένεξη, με τους απλούς εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ, αλλά με αυτούς που τους κατευθύνουν, ώστε να δρουν ενάντια στις διεκδικήσεις των επιβατών, προασπίζοντας έτσι, μόνο τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων, της κυβέρνησης και του μνημονίου.


Ας σκεφτούν λοιπόν, ποιανού συμφέροντα, εξυπηρετεί το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΘ, με αυτού του είδους τις αποφάσεις. Τα δικά τους ή άλλων…..

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου