Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ 4ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Την Παρασκευή 17  και το Σάββατο 18 Ιούνη 2016 στην πλατεία μπροστά από το Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας πραγματοποιήθηκε το 4ο Διήμερο Αντίστασης και Αλληλεγγύης που διοργανώνεται από συλλογικότητες της Τούμπας μεταξύ αυτών και η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας.

 Την πρώτη μέρα του διημέρου η συζήτηση ήταν αφιερωμένη στην ανάλυση του προσφυγικού των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της αλληλεγγύης μεταξύ ντόπιων μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να συνεχίσει και να μεγαλώσει.
Όλες οι τοποθετήσεις προσπάθησαν να χρωματίσουν τις αναγκαιότητες που προβάλλουν άμεσα για το κίνημα συγκλίνοντας στην ανάγκη κοινών αγώνων. Ιδιαίτερη σημασία και απήχηση είχε η τοποθέτηση ενός Παλαιστίνιου πρόσφυγα που έθεσε μέσα απο τις προσωπικές του εμπειρίες την πραγματική διάσταση όσων διαδραματίζονται σήμερα στη Συρία. 
Αποκάλυψε τον ρόλο των Αμερικάνων στην για χρόνια τώρα σφαγή απο το isis που οι ίδιοι δημιουργησαν κι εξέθρεψαν.
 "Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας, αλλά αναγκάζεται όταν πλέον δεν μπορεί να εξασφαλίση την επιβίωση της οικογένειας του και του ίδιου" είπε χαρακτηριστικά.

  ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ της Νίνας Γεωργιάδου με τον εύλογο τίτλο "NO PASSPORT" που παρουσιάζει την κατάσταση στη Συρία καθώς και τους υποκινητές που βρίσκονται πίσω απο τις σφαγές των αμάχων είτε αυτοί λέγονται φανατικοί ισλαμιστές είτε δυτικοί "Σωτήρες"

 το πρόγραμμα της πρώτης μέρας έκλεισε με την μουσική συντροφιά των "Αγγελων του Τσιτσάνη"
την 2η μέρα του διημέρου ξεκίνησε η παρουσίαση ενός παραμυθιού που γράφτηκε για παιδιά -αλλά και για μεγάλους- 

ακολούθησε η συζήτηση γύρω από την μνημονιακή πραγματικότητα τα όσα μας ετοιμάζουν και φυσικά την απάντηση που ... ΕΜΕΙΣ πρέπει να ετοιμάσουμε!
Εργαζόμενος της ΒΙΟΜΕ μας ενημέρωσε για τις προγραματισμένες δράσεις και την κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα στα τέλη του Ιούνη.
  Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά κι έντεχνα τραγούδια 

Είναι αλήθεια πως ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών εξελίξεων έχει δημιουργήσει το τελευταίο καιρό ένα ιδιαίτερο αρνητικό για τους εργαζόμενους, την νεολαία, σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας μας.
Το νομοσχέδιο για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού και τα μέτρα του 3ου μνημονίου –που τελειωμό δεν έχουν- δυστυχώς δεν είναι ο πάτος του βαρελιού.
Κυριαρχεί η ανησυχητική διαπίστωση πως το Σεπτέμβριο έρχεται νέος άγριος γύρος  επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις και με τα ξεπουλήματα –ιδιωτικοποιήσεις αεροδρόμια, ελληνικό, λιμάνια, ΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ ...




 Την ίδια στιγμή η εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στο αιγαίο –δήθεν για τους προσφυγές- προμηνύει νέα δεινά για τη χωρά. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία –κι ευρύτερα- συνεχίζονται- εξαπλώνοντας σε χιλιάδες ανθρώπους τη δυστυχία και το κατατρεγμό της προσφυγιάς.


Αυτοί που σπέρνουν τον πόλεμο για τα κέρδη τους είναι οι ίδιοι με αυτούς που μας φορτώνουν την θηλιά των μνημονίων !
Δεν μπορούμε λοιπόν να μην δούμε πως είναι κοινοί οι εχθροί –για ντόπιους, πρόσφυγες, μετανάστες- κι άρα κοινοί πρέπει να φροντίσουμε να είναι κι οι αγώνες μας!

Τέλος θα πρέπει να ξεπεράσουμε  την απογοήτευση που έφερε η λογική της  ανάθεσης και των σωτήρων που τόσο πριμοδοτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια .
Να πάρουμε τις αποφάσεις μας για το από δω και πέρα βλέποντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζόμενων και της νεολαίας.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου