Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΒΟ !!

 Η κυβέρνηση κατ΄απαίτηση της Τρόικας έθεσε την ΕΛΒΟ σε καθεστώς "ειδικής εκκαθάρισης", δηλαδή, κλείσιμο και ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της ...
είπαμε η ανάπτυξη καλπάζει ...

Δεκτή η αίτηση του Δημοσίου για ειδική εκκαθάριση της ΕΛΒΟ

Δεκτή έκανε το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την αίτηση ειδικής εκκαθάρισης του ελληνικού δημοσίου για την ΕΛΒΟ.
Δεκτή έκανε το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την αίτηση ειδικής εκκαθάρισης του ελληνικού δημοσίου για την ΕΛΒΟ.
Ειδικός εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία «Ernst & Young», την οποία είχε προτείνει το ελληνικό δημόσιο.

ακολουθεί ένα ενημερωτικό κείμενο των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ
Πλησιάζει μισός χρόνος που η παραγωγή στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛ.Β.Ο.) έχει παγώσει, δεν υπάρχει διοίκηση και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Μετά από σαράντα χρόνια έντονης παραγωγικής δραστηριότητας, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε τόσο ο ιδιώτης επενδυτής όσο και η διορισμένη από το δημόσιο διοίκηση και κάτω από την έντονη πίεση της τρόικα η ΕΛΒΟ, μια από τις τρεις μόνο αμυντικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα, απειλείται με συρρίκνωση ή ίσως και εξαφάνιση.

Στην διάρκεια των 40 ετών που δραστηριοποιείται έχει αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή οχημάτων τού ελληνικού και του κυπριακού στρατού (αρμάτων μάχης, τζιπ, τεθωρακισμένων και φορτηγών) ενώ παράλληλα κατασκεύασε πλήθος πολιτικών οχημάτων (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, απορριμματοφόρα, βυτιοφόρα, φορτηγά, γεωργικά μηχανήματα κ.α.) και ένα μεγάλο τμήμα αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ για την κάλυψη των αναγκών των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Το 2010 ο όμιλος Μυτιληναίου εγκατέλειψε το management της ΕΛΒΟ παρά την συμβατική του υποχρέωση και την άφησε με χρέος άνω των 100 εκατομμυρίων. Η διορισμένη εν συνεχεία, από το Υπουργείο Οικονομικών, διοίκηση κατασπατάλησε ό,τι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έγιναν εξοφλώντας μόνο χρέη της εταιρείας και αδιαφορώντας για την παραγωγική της ικανότητα με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ούτε να ολοκληρώσει παραγγελίες που ήδη είχε αλλά ούτε και να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς. Φτάσαμε έτσι στην σημερινή κατάσταση όπου, κατ’ απαίτηση των δανειστών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει την εταιρεία υπό «ειδική εκκαθάριση», να εκποιήσει δηλαδή όσα περιουσιακά της στοιχεία μπορέσει, να μειώσει το προσωπικό και να συρρικνώσει την παραγωγική της ικανότητα εξυπηρετώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους ιδιώτες ανταγωνιστές της, ξένους και Έλληνες.
Όλα αυτά την στιγμή που η ΕΛΒΟ είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάγκες για τις οποίες, δηλαδή, ούτως ή άλλως πληρώνουν κάθε χρόνο. Επιπλέον, μάλιστα, μπορεί να καλύψει την παραγωγή και επισκευή πολλών τύπων οχημάτων για δημόσιους οργανισμούς και την αυτοδιοίκηση (λεωφορεία, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, απορριμματοφόρα φορτηγά κ.ά.)
Εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΛ.Β.Ο. δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο το δικαίωμά μας στην εργασία και θα σταθούμε εμπόδιο στην αποβιομηχάνιση της Ελλάδας και την λεηλασία των παραγωγικών δομών της προς όφελος μιας οικονομική ελίτ όπως και στην κατεδάφιση τής όποιας κοινωνικής πρόνοιας υπήρχε μέχρι σήμερα.
Προς αυτή την κατεύθυνση ζητάμε:
1.     Να διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΛΒΟ ως αμυντικής βιομηχανίας προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και να πάψει το πάρτυ των ιδιωτών προμηθευτών.
2.     Να οριστεί διοίκηση στην εταιρεία που παραμένει ακέφαλη επί πέντε μήνες και η οποία να λειτουργεί υπό πλήρη διαφάνεια όπως είναι αυτονόητο για κάθε δημόσιο οργανισμό. Επιπλέον να δοθεί η ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση ώστε να ξαναμπεί σε λειτουργία το εργοστάσιο.
3.     Να εξασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας (σήμερα απασχολούνται μόνο 350 εργαζόμενοι από 1200 που ήταν το 2001) και να γίνουν προσλήψεις σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για την απαραίτητη τεχνολογική κάλυψη των γραμμών παραγωγής και την μείωση της ανεργίας στον σκληρά δοκιμαζόμενο νομό Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι σε κάθε θέση εργασίας στην ΕΛΒΟ αντιστοιχούν άλλες τέσσερις θέσεις απασχολούμενων από προμηθευτές και συνεργάτες.
4.     Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μην προχωρήσει το Υπ. Οικονομικών στην εκκαθάριση καθώς αυτή δεν εξυπηρετεί παρά τους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΕΛΒΟ. Άλλωστε το χρέος της είναι σχετικά μικρό και διαχειρίσιμο αρκεί να της επιτραπεί να λειτουργήσει.
Ο στρατηγικός ρόλος της ΕΛ.Β.Ο. για την Ελληνική Άμυνα, ο κοινωνικός της ρόλος αλλά και η οικονομική της συμβολή στην τοπική κοινωνία, βρίσκονται στο στόχαστρο μιας εγκληματικής πολιτικής, η οποία απειλεί την εταιρεία με συρρίκνωση ή ξεπούλημα σε ιδιώτη για ένα πιάτο φακής. Επαναλαμβάνουμε ότι η ΕΛ.Β.Ο. έγινε ζημιογόνος όσο το μάνατζμεντ το είχε ιδιώτης. Όσο ήταν δημόσια ήταν βιώσιμη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα της ΕΛΒΟ είναι μέρος των πρωτοφανών προβλημάτων όλης της ελληνικής κοινωνίας, και καθαρά πολιτικό. Έχει να κάνει με το μέλλον που θέλουμε να έχει ο τόπος, με ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία και το τέλος των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
  
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ
Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

 από ‘Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων’ ΕΛΒΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου