Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ !!

ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: Εγκυμονεί κινδύνους η νοσηλεία των παιδιών

 
Εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τη νοσηλεία παιδιών με λοιμώδη νοσήματα.
 








 
Ημερομηνία: 06/11/2013
  Μετά το λουκέτο στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών) και τη μετατροπή του σε κέντρο υγείας η διαχείριση και η αντιμετώπιση των παιδιατρικών περιστατικών με λοιμώδη νοσήματα βάσει των αποφάσεων των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης γίνονται με τέτοιο τρόπο που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων παιδιών.
Ουσιαστικά οι Παιδιατρικές κλινικές των «Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ» και «Γ. Γεννηματάς» είναι υποχρεωμένες να μην παραπέμπουν τα περιστατικά πασχόντων από λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα στην ειδική μονάδα που έχει δημιουργηθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αντίθετα υποχρεούνται να τα νοσηλεύουν σε ξεχωριστό δωμάτιο που πρέπει να διαθέτουν οι κλινικές, οι οποίες όμως στερούνται της κατάλληλης υποδομής, από το μεσημέρι της ημέρας που προσέρχονται προς εξέταση μέχρι και το επόμενο πρωί ή ενδεχομένως και για περισσότερες ημέρες, εφόσον μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. Συνεπώς η νοσηλεία γίνεται υπό μη ασφαλείς και ασύμβατες προς τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης συνθήκες, παραβιάζοντας τα διατεταγμένα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.
Μάλιστα, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί ενδονοσοκομειακή λοίμωξη με απρόβλεπτες, τραγικές συνέπειες, οπότε είναι πιθανόν να θρηνήσουμε αθώα θύματα-μικρά παιδιά.
Τις παραπάνω καταγγελίες κάνουν σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κατά του διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Δημοσθένη Ανδριόπουλου, του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Θρασύβουλου Βεντούρη και παντός άλλου υπευθύνου η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, διευθύντρια Δ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής «Γ.Ν. Παπαγεωργίου» Μαρία Εμποριάδου, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Ανοσολογίας ΑΠΘ, διευθύντρια Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής «Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ» Μαρία Χατζηστυλιανού και η συντονίστρια-διευθύντρια ΕΣΥ Παιδιατρικής Κλινικής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς - Άγιος Δημήτριος» Σταυρούλα Καρύδα.
Οι τρεις διευθύντριες προχώρησαν στην κίνηση αυτή, αφού προηγουμένως εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με τις επίμαχες αποφάσεις των μηνυόμενων, υποβάλλοντας σχετικές έγγραφες αναφορές και προβαίνοντας σε παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο προς τους ίδιους όσο και προς τον υπουργό Υγείας, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Οι ίδιες ζητούν να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, ώστε να εξακριβωθεί εάν με τη συμπεριφορά των μηνυόμενων ή και άλλων προσώπων εμπλεκόμενων στη λήψη των επίμαχων αποφάσεων στοιχειοθετούνται τα εγκλήματα της έκθεσης, της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη.


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ
Στη μηνυτήρια αναφορά τους οι τρεις διευθύντριες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα άλλα παιδιά που ήδη νοσηλεύονται στις κλινικές στις οποίες υπηρετούν, ειδικά όσα έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας άλλων ασθενειών. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε αυτά των λοιμωδών νοσημάτων είναι πλέον εξαιρετικά αυξημένος εξαιτίας της υποχρεωτικής γειτνίασής τους με νοσηλευόμενα παιδιά που πάσχουν από λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα υπό συνθήκες μη ασφαλούς νοσηλείας.
«Συνεπώς με τη σύμφωνη με τις επίμαχες διαταγές των μηνυόμενων επιβληθείσα σε εμάς νοσηλεία και διαχείριση περιστατικών με λοιμώδη νοσήματα μεταφέρονται τα υπόλοιπα νοσηλευόμενα παιδιά σε μία περισσότερο ανασφαλή θέση και έτσι εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους», τονίζουν οι μηνύτριες.
Επιπλέον αναφέρουν ότι για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τις αποφάσεις των μηνυόμενων σχεδόν καθημερινά δέχονται δικαίως παράπονα και προειδοποιήσεις για καταγγελίες από τους γονείς των λοιπών νοσηλευόμενων παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι το υπ’ αριθμ. πρωτ. 359/4-10-2013 έγγραφο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας «Η Λάμψη» προς το διοικητή της 4ης ΥΠΕ, το οποίο κοινοποιήθηκε και στη διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του «ΑΧΕΠΑ». Σε αυτό αναφέρονται τα εξής:
«Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την ανησυχία και τη βαθιά αγωνία μας για την έκβαση των θεραπειών των παιδιών μας, όντας σε ένα τμήμα που παράλληλα, σε διπλανή αίθουσα, φιλοξενεί παιδιά με μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα. Η ανησυχία μας γίνεται εντονότερη γνωρίζοντας ότι στη Β’ Παιδιατρική Κλινική δεν υφίσταται ούτε ειδικός χώρος νοσηλείας για τέτοια περιστατικά, ούτε υπάρχει το ανάλογο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπισή τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας των παιδιών μας αλλά και μετά την αποθεραπεία τους τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα είναι άκρως επικίνδυνα για την έκβαση της θεραπείας τους.
»Μπορείτε, κ. διοικητά, να διασφαλίσετε την προστασία του παιδιού με καρκίνο κατά τη φάση θεραπείας του, όταν σε διπλανό χώρο θα υπάρχουν περιστατικά λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων και όταν ο χώρος της Παιδιατρικής, όπου θα εισάγονται τα περιστατικά αυτά, μοιράζεται τις ίδιες νοσηλεύτριες και τον ίδιο εφημερεύοντα παιδίατρο με το Παιδοογκολογικό τμήμα; Μπορείτε να εξασφαλίσετε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για λοιμώδη περιστατικά αποκλείοντας κάθε περίπτωση κινδύνου στα ανοσοκατεσταλμένα καρκινοπαθή παιδιά;».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Οι μηνύτριες αναφέρουν ενδεικτικά κάποιες σοβαρές περιπτώσεις παιδιών που προσήλθαν στο «Παπαγεωργίου» με λίαν μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία θα μπορούσαν να μεταδοθούν ακαριαία και να οδηγήσουν μέχρι και σε έκρηξη επιδημίας. Τελικά κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε είτε ως εκ θαύματος είτε και υπό συνθήκες που επιβάρυναν ή απέκλεισαν τη νοσηλεία άλλων ασθενών. Ειδικότερα:
α. Στις 3.10.2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:27, διακομίστηκε στο τμήμα επειγόντων του «Παπαγεωργίου» αβάπτιστο βρέφος, ηλικίας 3 μηνών, κατόπιν παραπομπής από τον παιδίατρό του λόγω νωθρότητας και ελαττωμένης σίτισης. Παράλληλα από παιδίατρο και δερματολόγο διαγνώστηκε ψώρα στο βρέφος και στους γονείς του. Λόγω αδυναμίας ασφαλούς απομόνωσης του ασθενούς στη βραχεία νοσηλεία του νοσοκομείου η διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής επικοινώνησε με την επιμελήτρια του τμήματος Λοιμωδών του «Ιπποκράτειου», η οποία δήλωσε ότι δεν είχε αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη μεταφορά του ασθενούς εκείνη την ώρα και παρέπεμψε στο συντονιστή του τμήματος. Ο συντονιστής απέρριψε το αίτημα και είπε ότι θα εξεταζόταν η μεταφορά του ασθενούς την επόμενη ημέρα, χωρίς να είναι ούτε αυτό βέβαιο. Κατόπιν τούτου η διευθύντρια αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στο γενικό διευθυντή του «Παπαγεωργίου» Γ. Χριστόπουλο, ο οποίος, στην προσπάθειά του να βρει ασφαλή χώρο απομόνωσης, παραχώρησε για νοσηλεία το κελί κρατουμένων, το οποίο ευτυχώς έτυχε να είναι κενό.
β. Στις 7.10.2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 22:00, διακομίστηκε βρέφος, ηλικίας 10 μηνών, με εξάνθημα ανεμοβλογιάς, γαστρεντερίτιδα (διαρροϊκές κενώσεις, έμετοι) και πυρετό μέχρι 39,1ο C από 48ώρου. Στην ακτινογραφία θώρακα διαπιστώθηκε πνευμονία. Εισήχθη στη βραχεία νοσηλεία του «Παπαγεωργίου» για ενδοφλέβια ενυδάτωση και αντιβίωση. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος, να κλείσει η βραχεία νοσηλεία εις βάρος άλλων παιδιών, που την είχαν ανάγκη.
γ. Στις 8.10.2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 01:24, βρέφος, ηλικίας 4 μηνών, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης για οξεία γαστρεντερίτιδα και σηψαιμία από σαλμονέλα, καθώς και ουρολοίμωξη από κολοβακτηρίδιο (E.coli), διακομίστηκε για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία στην Παιδιατρική κλινική του «Παπαγεωργίου». Λόγω επιδείνωσης της κλινικής εικόνας (λήθαργος, γογγυσμός) η αντιμετώπιση του περιστατικού ήταν απολύτως επείγουσα. Ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου κατά τις ώρες παραμονής του παιδιού στην κλινική ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και ως εκ θαύματος δεν μεταδόθηκε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Ο δικηγόρος των διευθυντριών των τριών Παιδιατρικών κλινικών Θεόδωρος Ζέρβας δήλωσε στη «Μ» ότι «η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν οι εντολίδες μου δεν έχει άλλον σκοπό παρά μόνο τη διόρθωση ενός ατοπήματος, το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί. Το κρατικό σύστημα υγείας πιστεύω ότι διαθέτει ικανά περιθώρια βελτιώσεως, προκειμένου να διαφυλαχθεί με περισσότερο ασφαλή τρόπο το έννομο αγαθό της υγείας της πιο συμπαθούς κοινωνικής ομάδος, των παιδιών μας. Εξαιρετικά ευαίσθητος προς την ανωτέρω κοινωνική ομάδα, θα ήθελα να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη ότι το ιατρικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και ιδίως των Παιδιατρικών κλινικών καταβάλλει φιλότιμες και επαρκείς προσπάθειες, προκειμένου να παρέχεται ασφαλής και αποτελεσματική περίθαλψη σε κάθε χρήστη των νοσοκομειακών υπηρεσιών».
Παράλληλα ανέφερε ότι στόχος των διευθυντριών είναι η περαιτέρω κατοχύρωση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των παιδιών και η βάσιμη επιστημονική πεποίθησή τους είναι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκέντρωση των περιστατικών λοιμωδών νοσημάτων σε μόνο μία νοσοκομειακή πτέρυγα, που διαθέτει τις κατάλληλες προς τούτο προδιαγραφές.
«Νομίζω ότι και υπό τις παρούσες δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες δεν είναι ανέφικτη η συγκέντρωση αυτή, που άλλωστε όλοι οι διεθνείς κανόνες νοσηλείας λοιμωδών περιστατικών επιβάλλουν. Ευελπιστώ ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη γνωστή ευθυκρισία και οξυδέρκεια που τη διακρίνει θα παρέμβει στον κατάλληλο χρόνο για την άρση κάθε δυσχερείας και κωλύματος, δυναμένου να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες στα νοσηλευόμενα παιδιά. Θα είμαι ευτυχής σε μία τέτοια εξέλιξη, εφόσον και το γραφείο μου θα έχει συμβάλει στην επίτευξή της», είπε ο κ. Ζέρβας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Αμέσως μετά το λουκέτο στο Λοιμωδών στα τέλη Αυγούστου οι διευθύντριες των τριών Παιδιατρικών κλινικών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης εξέθεσαν στον υπουργό Υγείας τις δύο αποδεκτές και επιστημονικά ενδεδειγμένες και ασφαλείς λύσεις: είτε τη μετάθεση των έξι ειδικών ιατρών του τέως νοσοκομείου Λοιμωδών στο «Ιπποκράτειο» και την ανάθεση αποκλειστικά σε αυτό της ευθύνης για τη νοσηλεία παιδιών με λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα, με την πραγματοποίηση εκ μέρους του καθημερινής συνεχούς εικοσιτετράωρης εφημερίας αναφορικά με τα περιστατικά αυτά, είτε την κατανομή των έξι ειδικών ιατρών στις Παιδιατρικές κλινικές της πόλης, με την πρόβλεψη δημιουργίας ειδικής υποδομής για τη νοσηλεία των εν λόγω περιστατικών στο σύνολο των κλινικών αυτών και όχι μόνον στο «Ιπποκράτειο».
Τελικώς όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά μεταξύ άλλων τίθενται σε ισχύ τα εξής:
- Τα περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων διαχειρίζονται ανεξαιρέτως στα εξωτερικά ιατρεία όλων των Παιδιατρικών κλινικών κατά το ωράριο λειτουργίας τους.
- Δημιουργείται μονάδα βραχείας νοσηλείας παιδιών με λοιμώδη νοσήματα στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης για την παροχή συμβουλευτικής βοήθειας στις άλλες κλινικές και τη διακομιδή και νοσηλεία σύνθετων περιπτώσεων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
- Κάθε Παιδιατρική κλινική υποχρεούται να διαθέτει τουλάχιστον μία κλίνη απομόνωσης για νοσηλεία (περιστατικά με λοιμώδη νοσήματα) κατά τις ημέρες εφημερίας της.
Οι μηνύτριες επισημαίνουν ότι η αναφερόμενη «κλίνη απομόνωσης» ουσιαστικά είναι ένα απλό δωμάτιο χωρίς κάποιο ειδικό σύστημα εξαερισμού, στο οποίο νοσηλεύεται μεν μόνον ο πάσχων από το λοιμώδες νόσημα, αλλά εισέρχεται επίσης το ίδιο προσωπικό που επισκέπτεται και τους υπόλοιπους ασθενείς, είναι πλήρως ανεπαρκής και δεν συγκροτεί σύστημα αποτροπής της μετάδοσης των νοσημάτων της κατηγορίας αυτής.
«Για την ασφαλή νοσηλεία τέτοιων περιστατικών απαιτείται να διατίθεται στο νοσηλευτικό ίδρυμα που τους υποδέχεται ξεχωριστή πτέρυγα, με δικό της ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους απαραίτητους χώρους (γραφείο ιατρών, θάλαμος στάσης, χώροι υγιεινής, θάλαμος για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων κ.λπ.), διαρθρωμένη έτσι, ώστε να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από το υπόλοιπο νοσοκομείο και να διαθέτει ειδικά συστήματα εξαερισμού. Τέτοια υποδομή δεν υπάρχει στα νοσοκομεία όπου υπηρετούμε ούτε και προβλέπεται ότι θα εγκατασταθεί σε αυτά στο άμεσο μέλλον παρά τα συνεχή αιτήματα και οχλήσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή, καθόσον δεν φαίνεται να είναι εφικτή η εύρεσ3`η και η διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων», τονίζουν οι μηνύτριες.
  Της Νικολέττας Μπούκα  nikolettabouka@yahoo.gr
  ΠΗΓΗ http://www.makthes.gr/news/reportage/112411/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου