Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ένα αλησμόνητο ταξίδι στη “Ντενεκεδούπολη”

Η δημοσίευση της Βάνας Ψυχογιού στο Street Reportaz

 http://streetreportaz.gr/?p=3174

Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας

FxCam_1383472143906Χαμόγελα, προσμονή, χαρά, αθωότητα… Και όλα αυτά ζωγραφισμένα στα πρόσωπα μικρών παιδιών που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο του Στεκιού της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας (ΠΚΤ), στη Δερκών 32, με τα μάτια τους να μην αφήνουν δευτερόλεπτο την παραμυθένια και ονειρική πολιτεία της “Ντενεκεδούπολης”, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό  σ’ αυτό το ταξίδι σε μια άλλη εποχή…

Με τεράστια επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες το κουκλοθέατρο της “Ντενεκεδούπολης”, με τους μικρούς και μεγάλους φίλους να έχουν γεμίσει το Στέκι της Πρωτοβουλίας, στο οποίο δεν έπεφτε στην κυριολεξία καρφίτσα κάτω.

Από της 10.30 γονείς με τα παιδιά τους και μεγαλύτερα παιδιά άρχισαν να συγκεντρώνονται, γεμίζοντας το χώρο με μια ξεγνοιασιά και ανεμελιά πρωτόγνωρη στις μέρες μας.

FxCam_1383472538672Ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος τους περίμενε…  Ένας μπουφές με γλυκάκια και καφέ τους έκανε να αισθανθούν σαν το σπίτι τους, ενώ στο τέλος δωράκια-έκπληξη περίμεναν τους μικρούς φίλους. Τετράδια χρωματιστά, έτοιμα να τα γεμίσουν με ζωγραφιές και σκέψεις.

Στην αρχή της παράστασης, έγινε μια εισαγωγή γνωριμίας των παρευρισκομένων με την ΠΚΤ και τις αρχές της.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, τα παιδιά παρακολουθούσαν προσηλωμένα, απαντώντας με εύστοχες και αστείες ατάκες, που μόνο αυτά ξέρουν, σκορπώντας το χαμόγελο τριγύρω.

FxCam_1383470635036Αξίες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία φυσικά δεν έλειψαν, αφού το συγκεκριμένο είδος κουκλοθεάτρου (αντικειμενοθέατρο)  ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του, ενώ περιείχε στοιχεία που η λογοκρισία της εποχής (1975) τα είχε αφαιρέσει.

Με το τέλος της παράστασης, τα παιδιά περιεργάζονταν τις κούκλες, που ήταν φτιαγμένες από διάφορα υλικά όπως κουτάκι βιτάμ, κονσέρβας και φυσικά τενεκεδάκια και φαίνονταν ευτυχισμένα και γεμάτα απ’ αυτήν τους την εμπειρία.

Κάποια μεγαλύτερα, παρατηρούσαν και επεξεργάζονταν τα λογοτεχνικά βιβλία τους στεκιού.

FxCam_1383470430977Ακολούθησε χαριστικό ανταλλακτικό παζάρι ρούχων, σ’ ένα διαμορφωμένο χώρο μέσα στο στέκι, όπου ο καθένας μπορούσε να ανταλλάξει ρούχα σε καλή κατάσταση που δεν χρησιμοποιούσε πια, με άλλα απ’ το παζάρι.

Εν αναμονή νέων τέτοιων διαφορετικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από την ΠΚΤ.

Γιατί απ’ την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα γεννιούνται θαύματα…


Βάνα Ψυχογιού

FxCam_1383471505572
FxCam_1383472091552




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου