Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΚΑΝΑΔΑΣ : 12 ΜΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Μόντρεαλ: διαμαρτυρία φοιτητών για τις αυξήσεις στα δίδακτρα

montreal.jpg

  Χιλιάδες φοιτητές που αντιδρούν στην αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων πραγματοποίησαν χθες πορεία με τα εσώρουχα στους δρόμους του Μόντρεαλ, διεκδικώντας περισσότερη διαφάνεια από την κυβέρνηση.
Πορεία στους δρόμους της μητρόπολης του Κεμπέκ πραγματοποίησαν υπό βροχή εκατοντάδες σπουδαστές, με τις γυναίκες από τη μέση και πάνω να φορούν μόνο το σουτιέν τους ή μια κόκκινη κορδέλα – το χρώμα του κινήματος της αντίθεσης στην αύξηση των διδάκτρων – και τους άνδρες να φορούν μόνο το εσώρουχό τους.
Οi φοιτητές βρίσκονται στη 12η εβδομάδα μιας φοιτητικής κινητοποίησης με εκατοντάδες πορείες, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν συμπλοκές με την αστυνομία.
«Το σώμα των φοιτητών κατά της αύξησης», «Σαρέστ θέλεις το τομάρι μας»,«παγώνουμε για το πάγωμα» των διδάκτρων είχαν γράψει οι φοιτητές σε πανώ ή απ' ευθείας πάνω στο δέρμα τους.
Περισσότεροι από 170.000 φοιτητές της γαλλόφωνης αυτής επαρχίας των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων αντιτίθενται στην επιβολή μιας αύξησης 1.625 δολαρίων σε πέντε χρόνια (325 δολάρια το χρόνο) των διδάκτρων στο πανεπιστήμιο για να φτάσουν τα 3.800 δολάρια.
Επιχειρώντας να άρει το αδιέξοδο, ο Πρωθυπουργός του Κεμπέκ Ζαν Σαρέστ πρότεινε την περσμένη εβδομάδα μια αύξηση κατά 1.785 δολάρια σε επτά χρόνια (255 δολάρια το χρόνο) και αύξηση των φοιτητικών υποτροφιών.

Οι φοιτητικές ενώσεις απέρριψαν την πρόταση και ζητούν είτε το πάγωμα των διδάκτρων είτε δωρεάν φοίτηση. Ζητούν, επίσης, να αναθεωρηθεί η χρηματοδότηση και η διαχείριση των πανεπιστημίων του Κεμπέκ.
Οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι θα πολιορκήσουν σήμερα το μικρό δήμο Βικτόριαβιλ, 170 χλμ. ανατολικά του Μόντρεαλ, όπου διεξάγεται το συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Κεμπέκ (PLQ) του Πρωθυπουργού Σαρέστ.
Το συνέδριο του κόμματος που βρίσκεται εδώ και εννέα χρόνια στην εξουσία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ, αλλά μεταφέρθηκε την Κυριακή για να αποφευχθούν κινητοποιήσεις από τους φοιτητές.
ΠΗΓΗ  Alterthess

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου