Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης από τις 7/11 στη Θεσσαλονίκη

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης θα λειτουργεί από τις 7 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε ανασφάλιστους πολίτες Έλληνες και αλλοδαπούς.

Το ιατρείο θα λειτουργεί σε χώρο που διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκη στην οδό Αισώπου 24 (1ος όροφος, περιοχή Βαρδάρη), καθημερινά,  τις εργάσιμες ημέρες και θα έχει τακτικά ιατρεία γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο. Το κοινό θα μπορεί να κλείνει ραντεβού στο τηλέφωνο 2310 520386 τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.


Η πρωτοβουλία υγειονομικών για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου απευθύνει έκκληση στους πολίτες για ενίσχυση του ιατρείου και του οδοντιατρείου με εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, ακόμα και δίνοντας τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ακόμα καλεί όλους τους υγειονομικούς που κατανοούν την ανάγκη του ιατρείου να το στελεχώσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ή να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης.

Τι είναι το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης;

      Πρόκειται για μια «δομή» που έρχεται να σταθεί αλληλέγγυα σε ανασφάλιστους Έλληνες και ανασφάλιστους μετανάστες, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν στοχεύει στο να «ελαφρύνει» το κράτος από την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες. Το αντίθετο μάλλον: αποτελεί μια καταγγελτική «κραυγή» στον περιορισμό της κοινωνικής πρόνοιας από τις τελευταίες κυβερνήσεις. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στήθηκε με τη συνδρομή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τη διάθεση προσφοράς δεκάδων γιατρών, αλλά και πολιτών, οι οποίοι όταν δηλώνουν «αλληλέγγυοι» στους αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας δεν σταματάνε στα λόγια, αλλά εμπράκτως αναδεικνύουν την έννοια του όρου «αλληλεγγύη». Πρωτεργάτες αυτής πρωτοβουλίας ήταν οι γιατροί που από την πρώτη ημέρα ήταν στο πλευρό των 50 μεταναστών απεργών πείνας, όταν οι τελευταίοι, πριν από αρκετούς μήνες, έφθασαν από την Κρήτη και φιλοξενήθηκαν στο ΕΚΘ, δίνοντας αγώνα ζωής και θανάτου. Είναι οι γιατροί που επί χρόνια παλεύουν για ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου και δωρεάν φροντίδα πρώτιστα στους μη έχοντες και κατέχοντες. Είναι ιδιώτες γιατροί που δεν παίρνουν 150 ευρώ για μια επίσκεψη στα ιατρεία τους, είναι γιατροί του ΕΣΥ που δεν πλούτισαν από τα  «φακελάκια»
                                                                                                          «Δεν είμαστε φιλάνθρωποι, δεν είμαστε εθελοντές. Δεν είμαστε ΜΚΟ που θα πάρει προγράμματα. Είμαστε αλληλέγγυοι στους χιλιάδες ανέργους , στους χιλιάδες ανασφάλιστους που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο το πεντάευρο στα κρατικά νοσοκομεία, αλλά και όλες τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν, τα νοσήλια και τα φάρμακά τους»
Αντιδρώντας έμπρακτα σε πολιτικές που εξαθλιώνουν τον άνθρωπο, κατασκευάζουν στρατιές ανέργων, δημιουργούν χιλιάδες ανασφάλιστων, καταργούν τη δημόσια υγεία, ΑΠΑΝΤΑΜΕ υλοποιώντας στην πράξη, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την αυτοδιαχείρηση στο κοινωνικό πεδίο. Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης ήδη λειτουργεί προσφέροντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε Έλληνες και αλλοδαπούς  ανασφάλιστους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου