Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση από την εκδήλωση για το νερό-ρεύμα

Έγινε χτες (29 Νοέμβρη) με επιτυχία η εκδήλωση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ για φθηνό νερό και ρεύμα για όλο το λαό και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «νερό, πηγή ζωής» της Μ. Μαναβή.
Στην αρχή προβλήθηκε μέρος του ντοκιμαντέρ “FLOW”, που αναφέρεται στα καταστροφικά αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του νερού σ όσες χώρες αυτή έγινε και στους αγώνες που έγιναν σε όλο τον κόσμο για το νερό.
Με τις εισηγήσεις τους ο Χ. Γκότζιας από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, ο Κ. Κουρμπέτης, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και ο Γ. Αρχοντόπουλος, εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζόμενων της ΕΥΑΘ, αναφέρθηκαν στις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, κατήγγειλαν τις αυξήσεις στα τιμολόγια νερού και ρεύματος, ανέλυσαν ότι τα κοινωνικά αγαθά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ. Κάλεσαν όλο το λαό να κινητοποιηθεί για να μην περάσουν οι αυξήσεις σε νερό και ρεύμα, να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για να υπερασπίσουμε τη ζωή και τα δικαιώματα μας.
Στην εκδήλωση παρέμβηκαν μέλη άλλων πρωτοβουλιών (Ωραιόκαστρο, Συκιές) και πολλοί κάτοικοι της γειτονιάς. Όλοι εκφράσανε την διάθεση να αντισταθούμε στο ξεπούλημα, να υπερασπίσουμε τα κοινωνικά αγαθά, να βρούμε δρόμους για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.
Αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση την Τετάρτη 1/12 το απόγευμα, έξω από τη Βίλκα και από εκεί να πορευτούμε προς το ξενοδοχείο The Met, όπου το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο διοργανώνει συνέδριο (οι ύαινες στήνουν φαγοπότι πάνω στα πτώματα, ήταν το σχόλιο) με τίτλο “Δημόσιες Υποδομές και Υπηρεσίες σε Τροχιά Ανάπτυξης” παρουσία των επικεφαλείς και σημαντικών στελεχών αρκετών ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΟΣΕ κ.α) καθώς και του υφυπουργού υποδομών, μεταφορών και δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη.
Αποφασίστηκε επίσης σε συνεργασία και συντονισμό και με άλλες πρωτοβουλίες να οργανώσουμε στο επόμενο διάστημα κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις του νερού και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ενημέρωση για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο The Met
Σήμερα Τετάρτη 1 Δεκέμβρη στις 4μ.μ. έγινε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε αποφασιστεί στην εκδήλωση για τις αυξήσεις σε νερό και ρεύμα. Θεωρούμε πολύ σημαντικό πως μπορέσαμε να υλοποιήσουμε την απόφαση αυτή μέσα σε μόλις μια μέρα. 50 με 60 πολίτες από τις πρωτοβουλίες Τούμπας, Συκεών και Ωραιοκάστρου, μέλη της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων αλλά και φοιτητές βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου η κυβέρνηση του ΔΝΤ ετοίμαζε τα fast track με τα λογιών-λογιών κοράκια των πολυεθνικών.
Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς το ξενοδοχείο όπου είχαν παραταχτεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις -4 διμοιρίες ΜΑΤ- και δύο κλούβες έκλεισαν τον δρόμο διακόπτοντας την κίνηση των αυτοκινήτων. Φωνάχτηκαν συνθήματα για αρκετή ώρα με παλμό όπως : “ρεύμα και νερό ανήκουν στον λαό”, “παιδεία- υγεία- ρεύμα και νερό, εμπόρευμα δεν είναι ανήκουν στον λαό”, “τα δικαιώματα μας και οι κατακτήσεις θυσία δεν θα γίνουν στον βωμό της κρίσης”, “πουλάνε τα λιμάνια, πουλάνε το νερό, σε λίγο θα πουλήσουν τον Πύργο τον Λευκό”.
Όπως παρατήρησε ένας συναγωνιστής της Πρωτοβουλίας “ήταν καιρός να φύγουμε λίγο από την θεωρία και να κάνουμε και πράξεις”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αστυνομία –ακολουθώντας άνωθεν εντολές- παρέμεινε στο χώρο κλείνοντας τον δρόμο και ταλαιπωρώντας –για δύο ώρες- εκατοντάδες οδηγούς, ακόμα κι όταν οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Ξενοδοχείο.
Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζεται να συνεχιστούν τέτοιες παρεμβάσεις άμεσες, μαζικές και συντονίζοντας όσο το δυνατό περισσότερες από τις κινήσεις και πρωτοβουλίες που υπάρχουν την πόλη. Επόμενο ραντεβού δόθηκε για την απεργία στις 15 Δεκέμβρη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου