Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Εργαζόμενοι στον ξενώνα ανηλίκων αιτούντων άσυλο στο Ωραιόκαστρο



Οι εργαζόμενοι στον ξενώνα ανηλίκων αιτούντων άσυλο στο Ωραιόκαστρο πληρώθηκαν την Παρασκευή 15/06/2016 έξι μισθούς και τα αναλογούντα δώρα.

Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει από τη 1/6 επίσχεση εργασίας καθώς παρέμεναν για 7,5 μήνες απλήρωτοι.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι δεν ήταν μόνοι τους.

Η αλληλεγγύη από όλους/ες όσους στήριξαν αυτόν τον αγώνα, αποτέλεσε και την κινητήριο δύναμη για την συνέχιση της επίσχεσης μέχρι την καταβολή ενός μεγάλου ποσού των δεδουλευμένων τους.

Σημαντικό μέρος του αγώνα για την αποπληρωμή των εργαζομένων του ξενώνα ήταν οι δράσεις διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ΜΚΟ και αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους. Ο αγώνας αυτός κατέληξε σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα μέσα από:
-τις εβδομαδιαίες παρεμβάσεις έξω από τα γραφεία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη,
-τη συνάντηση με την εργοδοσία των σωματείων βάσης ΣΒΕΨΥΚΟΙ, ΣΒΕΜΚΟ (κατά την οποία δεσμεύτηκε για την άμεση αποπληρωμή),
-την παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ3 στην εκπομπή όπου είχε μιλήσει ο νόμιμος εκπρόσωπος της οργάνωσης κος Γαβαλάς,
-την παρουσία του σωματείου στην εκδήλωση στο Mediterranean College κατά τη διάρκεια της διαδραστικής παρουσίασης του Mobile School της ΑΡΣΙΣ στην εσπερίδα με θέμα «Η σύγχρονη διαπολιτισμική εκπαίδευση στο πλαίσιο των γεωπολιτικών και πολιτισμικών εξελίξεων»,
-την αλληλεγγύη των συναδέλφων/ισσών (μέλη της ΕΣΕ Αθήνας – Κλαδική Εκπαίδευσης) στην Αθήνα κατά την Γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής για την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ»,
-την αφίσα που κολλήθηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ, ΣΒΕΜΚΟ),
-τα κείμενα από τα σωματεία βάσης ΣΒΕΨΥΚΟΙ, ΣΣΜ-Κεντρικής Μακεδονίας και ΣΒΕΜΚΟ,
-κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση αλληλεγγύης από τους συναδέλφους εντός της ΑΡΣΙΣ.

Παρόλα αυτά ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Επίδικο δεν ήταν και δεν μόνο η αποπληρωμή των εργαζομένων. Πάγιο αίτημα του ΣΒΕΨΥΚΟΙ είναι η έγκυρη καταβολή των μισθών όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη ροή της χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό κηρύχθηκε από τα σωματεία βάσης ΣΒΕΨΥΚΟΙ και ΣΒΕΜΚΟ στάση εργασίας την Τρίτη 19/7, από τις 14:00 μέχρι τις 17:00. Η στάση αυτή ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για όλους και όλες μας. Μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, τις δράσεις και δομές της οποίας συντονίζει το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, δήλωσαν συμμετοχή και στήριξη της στάσης εργασίας 102 συνάδελφοι και συναδέλφισσες, σημαντικό μέρος των οποίων συμμετείχε και στην συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης. Η ανταπόκριση αυτή μας δίνει μεγάλη ελπίδα για τις επόμενες κινήσεις μας και δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας γύρω από τους εργαζόμενους του Ξενώνα από τυχόν εκδικητικές ενέργειες της εργοδοσίας. Από την Αθήνα, κείμενα αλληλεγγύης στήριξης και συμμετοχής στη στάση εργασίας έχουν στείλει οι Εργαζόμενοι/ Εργαζόμενες στο “Relocation and Reception Scheme”, οι εργαζόμενοι/ες της «Χώρας Νεών» της Αθήνας και η Υπηρεσία Νομικής Βοήθειας ΑΡΣΙΣ Αθήνας.

Ευχαριστούμε όλους και όλες τους εργαζόμενους/ες της ΑΡΣΙΣ και δηλώνουμε ότι ως Σωματείο θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε κάθε ένα και κάθε μία από αυτούς/ες σε κάποια πιθανή διεκδίκηση απέναντι στην εργοδοσία.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους/ες της ΑΡΣΙΣ που δεν έχουν λάβει έγκαιρα τους μισθούς τους. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα στην ίδια ΜΚΟ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για την αποπληρωμή όλων των μισθών του 2016 και οι εργαζόμενοι του Ξενώνα «Εστία Προσφύγων» ενώ απλήρωτοι παραμένουν και οι εργαζόμενοι στους Ξενώνες (Βόλος, Αλεξανδρούπολη), καθώς οι εργαζόμενοι του Ξενώνα του Ωραιοκάστρου που δεν είχαν δικαίωμα επίσχεσης, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Διαμερίσματα (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αθήνα) του προγράμματος «ΜΕΤΟΙΚΟΣ», στις Δομές φτώχειας στη Θεσσαλονίκη (Δήμοι Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά) και στο Φιλοξενείο οικογενειών Αιτούντων Άσυλο στη Θεσσαλονίκη (Τούμπα). Πρόκειται για δεκάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε δομές της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ως Σωματείο απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή όλων των συναδέλφων/ισσών μας.

Πρωτίστως όμως, είμαστε εδώ και επαγρυπνούμε απέναντι σε τυχόν εκδικητικές κινήσεις της εργοδοσίας απέναντι στους συναδέλφους που επέλεξαν να αγωνιστούν ενάντια στο καθεστώς των εξωφρενικών καθυστερήσεων πληρωμών που είναι καθιερωμένες στις ΜΚΟ. Σε τυχόν απολύσεις, κλείσιμο της δομής ή του προγράμματος, δυσμενής μεταβολές των συνθηκών εργασίας, η εργοδοσία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ θα μας βρει και πάλι μπροστά της.

Οργανωνόμαστε συλλογικά και συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ/ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΟΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ



Σωματείο Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
psyxoswmateio@riseup.net
698 9854224
www.svepsykoi.espivblogs.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου