Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Πορτογαλία: Απεργία εκπαιδευτικών την πρώτη ημέρα των εξετάσεων

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ!!!

Πορτογαλία: Απεργία εκπαιδευτικών την πρώτη ημέρα των εξετάσεων
 
77.jpg
Η απεργία που κήρυξαν οι εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σήμερα στη διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών είχε ως κύριο αίτημα την αναστολή των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο δανεισμού από την τρόικα και συμπεριλαμβάνουν την μείωση του προσωπικού και την αύξηση του διδακτικού ωραρίου από 35 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Σύμφωνα με τα σωματεία των εκπαιδευτικών, η συμμετοχή του κλάδου στην απεργία έφθασε το 90%, ενώ η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Παιδείας Νούνου Κράτου, διαβεβαίωσε πως «πάνω από το 70% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πέρασε σήμερα τις εθνικές εξετάσεις στο μάθημα των Πορτογαλικών και το 70% τις πραγματοποίησε κανονικά».
Ορισμένες σχολικές μονάδες πραγματοποίησαν τις εξετάσεις στα γυμναστήρια, ή στα κυλικεία, προκειμένου να παρακάμψουν την περιφρούρηση των αιθουσών από τους εκπαιδευτικούς, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα συνδικαλιστικές πηγές.

Ο Κράτου κατηγόρησε τους απεργούς ότι «κρατούν ομήρους τους μαθητές» κι ανακοίνωσε πως όποιοι μαθητές δεν μπόρεσαν σήμερα να εξετασθούν στα Πορτογαλικά, το πρώτο στη σειρά των εξεταζόμενων μαθημάτων, θα τα ξαναδώσουν στις 2 Ιουλίου.

Για να υπογραμμίσουν την έναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων περίπου 50.000 εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στη Λισσαβόνα, σύμφωνα με τα εργατικά σωματεία.

Μετά την απόρριψή τους από το Συνταγματικό Δικαστήριο των μέτρων λιτότητας που είχαν δρομολογηθεί, ως αντισυνταγματικών, τον περασμένο Απρίλιο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα ισοδύναμων μέτρων με στόχο την μόνιμη μείωση των δημόσιων δαπανών.ξετάσεων
ΠΗΓΗ ΑLΤΕRTHESS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου