Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Πραγματοποιήθηκε με αρκετή επιτυχία στην Τούμπα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας η εκδήλωση-συζήτηση ενημέρωσης για τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Προηγήθηκε η παρουσίαση ενός επίκαιρου θεατρικού δρώμενου από την πρωτοεμφανιζόμενη θεατρική ομάδα της ΠΚΤ  που χειροκροτήθηκε θερμά.

Πάνω από 200 συμπολίτες μας παρακολούθησαν με αρκετό ενδιαφέρον τα στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα που παρουσίασαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές στην εκδήλωση.

 Την εκδήλωση άνοιξε με τοποθέτηση του Γιώργου Ζουμπά μέλος της επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής που μετέφερε ζωντανά την εικόνα για το τι αντιμετωπίζουν οι συντοπίτες του το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση και την εταιρία των χρυσοθήρων. Ακολούθησε ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με στοιχεία καταπέλτη για το τι θα συμβεί στο έδαφος της περιοχής με την ανοικτή εξόρυξη και τους χιλιάδες τόνους τοξικών χημικών που θα συσσωρευτούν. Στην συνέχεια ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας παρουσίασε αναλυτικά τα δεδομένα της ΜΠΕ εξηγώντας τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής στην υγεία των ανθρώπων αλλά και σε μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες (αλιεία, τουρισμό, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, γεωργία).  Την παρουσίαση-ενημέρωση έκλεισε ο Θεοχάρης Ζάγγας καθηγητής Δασολογίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην σπάνια βιοποικιλότητα του δάσους των Σκουριών και της περιοχής που ήδη έχει αρχίσει να ξεριζώνεται στην κυριολεξία από την Ελτοράντο Γκόλντ.

  Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις συμπολιτών μας αλλά και κατοίκων της Χαλκιδικής που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

 Η ΠΚΤ όπως δήλωσε και στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο συντονιστής της συζήτησης θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής στην προσπάθεια τους να σταματήσουν την καταστροφική εξόρυξη αλλά και να απαιτήσουν την απελευθέρωση των 2 κατοίκων της Ιερισσού που βρίσκονται προφυλακισμένοι από τις 14 απρίλη με στημένες κατηγορίες.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου