Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ


ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Είμαστε οι απεργοί εργολαβικοί του Α.Π.Θ. που εδώ και 74 μέρες απεργούμε κάτω από δύσκολες οικονομικά και εργασιακά συνθήκες.
Το πανεπιστήμιο εδώ και 25 χρόνια καλύπτει τις ανάγκες του για φύλαξη, καθαριότητα, συντήρηση αλλά και για διοικητική εργασία με το θεσμό των εργολαβικών υπαλλήλων. Οι εργολαβικοί του ΑΠΘ εδώ και 10, 20, 25 συνεχόμενα χρόνια εργάζονται στις ίδιες θέσεις με καθημερινή παρουσία καλύπτοντας όλα αυτά τα χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι βασικές και διαρκείς ανάγκες.
Ο συνολικός αριθμός των εργολαβικών ανέρχεται σε 850 εργαζόμενους και ήδη οι μισοί από αυτούς είναι απολυμένοι.
Είμαστε απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες για τρίτη φορά στην διάρκεια ενός έτους. Ενώ ταυτόχρονα έχουν λήξει οι συμβάσεις 368 εργολαβικών υπαλλήλων (καθαριότητα, υπάλληλοι γραφείου και τεχνικό συνεργείο). Αποτέλεσμα της λήξης των συμβάσεων είναι το Ίδρυμα να παρουσιάζει την εικόνα με τα σκουπίδια και να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του.
Φθάσαμε σ΄ αυτό το σημείο με ευθύνη και της Πρυτανείας αλλά και της Πολιτείας.
Βιώνουμε συνθήκες εξαθλίωσης και αδυναμίας επιβίωσης. Αν δεν μας προσλάβει το Πανεπιστήμιο θα βρεθούμε στο δρόμο.
Αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Αυτό είναι το σπίτι μας. Και για το λόγο αυτό σεβόμαστε το χώρο που περιφρουρούμε.
Οι διεκδικήσεις μας είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες αλλά προσκρούουν σε ισχυρά συμφέροντα.
Ζητούμε να μας καταβάλουν τα δεδουλευμένα, να διασφαλίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας και να μας προσλάβει το πανεπιστήμιο ώστε να έχουμε άμεση σχέση εργασίας με το ΑΠΘ για να μην βιώνουμε συνεχώς συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Ζητούμε να φύγουν οι εργολάβοι και να πληρωνόμαστε από το πανεπιστήμιο χωρίς την μεσολάβηση τρίτων. Προς την κατεύθυνση για θεσμική επίλυση του προβλήματος έχουν γίνει προσπάθειες με προτάσεις από διακεκριμένους εργατολόγους ώστε να λυθεί θεσμικά το πρόβλημα των εργολαβικών.
Οι 850 εργολαβικοί υπάλληλοι πληρώνονται σήμερα, έμμεσα, από το Ελληνικό κράτος πράγμα που σημαίνει ότι το κονδύλι είναι ήδη εξασφαλισμένο. Επιπλέον, η κατάργηση του εργολαβικού καθεστώτος θα εξοικονομήσει για το πανεπιστήμιο 5.5 εκ. ευρώ ανά έτος, που μέχρι τώρα ήταν εργολαβικό κέρδος, διασφαλίζοντας για τους εργαζόμενους όλες τις θέσεις εργασίας και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Ο αγώνας μας δεν είναι Μαξιμαλιστικός ούτε Αδιάλλακτος αντίθετα είναι Ταξικός και Δίκαιος.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι το αίτημά μας, να φύγουν οι εργολάβοι από το Α.Π.Θ. ήταν το κεντρικό σύνθημα της πρυτανείας στις Πρυτανικές Εκλογές δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάει η χώρα και της ελλειμματικής χρηματοδότησης του Ιδρύματος.
Την ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει το πανεπιστήμιο και οι εργαζόμενοι έχει και η Πολιτεία λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης για οριστική επίλυση του προβλήματος, ώστε να συνεχίσει το Α.Π.Θ. να λειτουργεί εύρυθμα, σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας και επιτελώντας τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό του ρόλο.

Επιτροπή Αγώνα Απολυμένων Εργολαβικών
02/12/2012

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου