Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ !
Σκουριές

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ALTERTHESS
skouries_2.jpg
22:20: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι προσαγωγές που θα μετατραπούν σε συλλήψεις είναι 16. Δύο προσαχθέντες βρίσκονται στο νοσοκομείο όπου λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες. Ένας άντρας και μία γυναίκα μεσήλικη την οποία σύμφωνα με αυτόπτεις μάρτυρες οι άνδρες των ΜΑΤ έβγαλαν από το αυτοκίνητο και την χτύπησαν με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της.
Έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι οι προσαχθέντες δέχθηκαν μεγάλη πίεση να υπογράψουν την έκθεση σύλληψης
21:00: Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Χαλκιδική. Στην Ιερισσό ο κόσμος έχει μαζευτεί στην πλατεία.
20:20: Αστυνομικός με πολιτικά χτύπησε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη την ώρα που οι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από το ΑΤ Πολυγύρου. Μάλιστα ο αστυνομικός γνωστοποίησε στην βουλευτή το όνομα του η οποία απείλησε ότι θα του κάνει μήνυση

.

19:45:Οι διαδηλωτές μετακινούνται προς τον Πολύγυρο για συμπαράσταση στους προσαχθέντες και να ζητήσουν να αφεθούν ελεύθεροι.
19:30: Η αστυνομία αναφέρει ότι έχουν γίνει 15 προσαγωγές. Διαδηλωτές κάνουν λόγο για πρωτοφανή βία από τα ΜΑΤ. Συγκεκριμένα υπάρχουν αναφορές για διαδηλωτές που τους έβγαλαν από τα αυτοκίνητα, τους κλώτσησαν και τους ποδοπάτησαν.
Σκυριές
19:00: Για δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ λένε οι πληροφορίες καθώς αστυνομικοί έσπασαν με γκλομπ το παράθυρο αυτοκινήτου και έριξαν δακρυγόνο στο εσωτερικό του.

18:50:Συνεχίζονται οι επιθέσεις των ΜΑΤ με δακρυγόνα και το κυνηγητό των διαδηλωτών στο βουνό. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση με δακρυγόνα και σε αυτοκίνητα διαδηλωτών.


Χαλκιδική
18:40: Σύμφωνα με νέες πληροφορίες έχουν προσαχθεί 7 γυναίκες και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου ο οποίος ανήκει στην παράταξη Κίνηση Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη.
18:30: Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 τραυματισμένους οι οποίοι έχουν μεταφερθεί ενώ στο Χοντρό Δέντρο συνεχίζεται η ρήψη δακρυγόνων
18:20: Διαδηλωτές κάνουν λόγο για συγκρούσεις με την αστυνομία που γίνονται και στο σημείο εκκίνησης της πορείας, Χοντρό Δέντρο
18:00: Κυνηγητό έχουν εξαπολύσει τα ΜΑΤ στις Σκουριές ενώ έχουν προσαχθεί έξι γυναίκες. Οι διαδηλωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την περιοχή.
17:40: Άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές με χρήση μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων
17:20: Οι διαδηλωτές έσβησαν μια φωτιά που καταγγέλουν ότι άναψαν προβοκάτορες στο δάσος και διαμαρτύρονται στην αστυνομία ότι καλύπτει τις προβοκατόρικες ενέργειες.
17:00: Ομάδα αποτελούμενη μόνο από γυναίκες βρίσκεται μπροστά στα ΜΑΤ και φωνάζει συνθήματα. Έχουν καθίσει στο έδαφος και πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία.
16:50: Αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατ. Ιγγλέζη ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίξουν τον δρόμο για να περάσει η πορεία και οι αστυνομικοί αρνήθηκαν. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δάσος ενώ την ίδια στιγμή γίνεται λόγος για αγνώστους με πολιτικά οι οποίοι κινηματογραφούν την κινητοποίηση αρνούμενοι να αναφέρουν όνομα ή το μέσο για το οποίο κινηματογραφούν.

αστυνομικοι Σκουριες 21/10
16:20: Οι τρεις προσαχθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι από το ΑΤ Πολυγύρου
Η πορεία έχει φτάσει στο σημείο όπου βρίσκεται το εργοτάξιο το οποίο περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις. Η πορεία των εργαζομένων στα μεταλλεία έχει ήδη αποχωρήσει από το Χοντρό Δέντρο.
15:20: Η πορεία πλησιάζει στις Σκουριές
15:05: Φωτογραφία από την πορεία προς τις Σκουριές.


14:25: Η πορεία των διαδηλωτών πέρασε από την περιοχή Κεραίες και κατευθύνεται προς τις Σκουριές, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρίας. Σημειώνεται πως η απόσταση είναι περίπου 5 χιλιόμετρα.
14:12: Η πορεία των διαδηλωτών από το Χοντρό Δέντρο κατευθύνεται προς την περιοχή Κεραίες.
14:10: Φωτογραφίες της κλούβας της Αστυνομίας στην περιοχή Χοντρό Δέντρο, πίσω από την οποία βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.


13:42: Φωτογραφίες από την πορεία προς το Χοντρό Δέντρο


13:32: Από το Παλαιοχώρι έχει ξεκινήσει πορεία των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποίηση κατόπιν εντολής της εταιρίας με απειλή μη καταβολής των δεδουλευμένων ή ακόμη και απόλυση. Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται κανονικά εργασίες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
13:30: Οι διαδηλωτές έχουν φτάσει στο Χοντρό Δέντρο, όπου υπάρχει κλούβα και διμοιρία των ΜΑΤ. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες τέσσερις κλούβες στις Σκουριές.
12:35: Στην κινητοποίηση που λαμβάνει χώρα στις Σκουριές ενάντια στα μεταλλεία χρυσού συμμετέχουν αλληλέγγυοι και επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, καθώς και κάτοικοι που εναντιώνονται στο έργο.Το "παρών" στην κινητοποίηση δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη και Τάσος Κουράκης, ο Μιχάλης Tρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους καθώς και εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων
12:30: Φωτογραφία από συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην Ιερισσό.

12:25: Φωτογραφία από το μπλόκο της αστυνομίας στο λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ.
12:20: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία κατόπιν εντολής της εταιρίας στην περιοχή Αγραμμάδα, κοντά στην περιοχή Χοντρό Δέντρο όπου κατευθύνεται η πορεία των διαδηλωτών από την Ιερισσό.
12:10: Οι τρεις προσαχθέντες τελικά οδηγούνται στο Α.Τ. Πολυγύρου
12:05: Η πορεία από την Ιερισσό ξεκινά με κατεύθυνση προς το Χοντρό Δέντρο.
11:33: Το λεωφορείο των διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη σταμάτησε για δεύτερη φορά η αστυνομία για εξακρίβωση στοιχείων, κοντά στην περιοχή Στρατώνι.
11:30: Σε άλλη μία προσαγωγή διαδηλωτή προχώρησε η Αστυνομία, ο οποίος κατευθυνόταν προς την Ιερισσό με αυτοκίνητο.
11:08: Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο διαδηλωτών που επέβαιναν σε λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ από την Κομοτηνή με κατεύθυνση προς την Ιερισσό επειδή είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι προσαγωγές πραγματοποίηθηκαν, μετά από έλεγχο στην περιοχή Στρατώνι και σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαχθέντες μεταφέρονται στο Α.Τ Ιερισσού.
10:40: Αυτή τη στιγμή η αστυνομία πραγματοποιεί έλεγχο σε λεωφορείο διαδηλωτών που κατευθύνεται προς την Ιερισσό. Σημειώνεται πως πρόκειται για λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη.
Συγκέντρωση και πορεία στις Σκουριές ενάντια στα μεταλλεία χρυσού
Σε συγκέντρωση και πορεία στις Σκουριές καλούν σήμερα οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική.
«Το Υπουργείο "Περιβάλλοντος" έδωσε το “πράσινο φως” στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να ξυρίσει το αρχέγονο δάσος των Σκουριών. Το ξεκοίλιασμα του βουνού προγραμματίζεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα. Η καταστροφή της Χαλκιδικής από την επονομαζόμενη “χρυσή επένδυση” δεν είναι κάπου μακριά στο μέλλον αλλά είναι ήδη εδώ. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ανεβαίνουμε στον Κάκαβο για να διαδηλώσουμε ενάντια στην καταστροφή. Συγκέντρωση στην Ιερισσό στις 10:30 για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί», αναφέρει το σχετικό κάλεσμα.
«Ναι» στις κινητοποιήσεις στις Σκουριές παρά τις προεδοποιήσεις της ΕΛΑΣ
Στο μεταξύ χθες, επιστολή προς  τη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Μεταλλευτική Δραστηριότητα της Βορείου Χαλκιδικής» έστειλε σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Παπουτσής στην οποία προειδοποιεί  όσους θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στις Σκουριές, κάνοντας λόγο για «ποινικά κολάσιμα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος». Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, τέτοια αδικήματα έχουν διαπραχθεί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και ήδη «σχηματίζεται η προβλεπόμενη δικογραφία».
Ο Ταξίαρχος στην επιστολή τονίζει ότι κατά «κοινή ομολογουμένως διαπίστωση» «ικανός αριθμός ατόμων που διαπράττουν τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν προέρχονται από κατοίκους της Χαλκιδικής» χωρίς να εξηγεί πως οδηγήθηκε στην διαπίστωση αυτή. Παρ`όλα αυτά ο Ταξίαρχος αναγνωρίζει το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι ησύχως», το οποίο δηλώνει ότι είναι «ύψιστη υποχρέωση και προτεραιότητα» της Αστυνομίας να διαφυλάξει.
Οι Επιτροπές Αγώνα στην Χαλκιδική σε απάντησή του προς το έγγραφο της ΕΛΑΣ τονίζουν τα εξής:
•    Η κακή εμπειρία του παρελθόντος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, που παράνομα εμποδίζει την πρόσβαση ειρηνικών διαδηλωτών σε δημόσιο χώρο.
•    Θέμα νομιμότητας τίθεται για την Ελληνική Αστυνομία και μόνο – τόσο για τις μεθόδους αντιμετώπισης διαδηλωτών (απαγορευμένα χημικά, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, εμπρησμοί, τρομοκράτηση,αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές) όσο και γι’ αυτή καθαυτή την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή με σκοπό τη διασφάλιση συμφερόντων ιδιωτικής εταιρείας (δείτε το εξώδικο των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αρ. πρωτ. 104/2012)
•    Το έγγραφο ισχυρίζεται ότι άτομα που δε διαμένουν στη Χαλκιδική διαπράττουν ποινικά κολάσιμα αδικήματα κατά τις κινητοποιήσεις. Οι μέχρι τώρα όμως συλλήψεις και προσαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν αποκλειστικά κατοίκους της Χαλκιδικής. Στις κινητοποιήσεις μας δεν υπάρχουν ξένοι και ντόπιοι, μόνο άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου.
•    Η σωματική ακεραιότητα ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεωρητικά ευθύνη και της αστυνομίας. Οι μέχρι τώρα τραυματισμοί αφορούν κυρίως διαδηλωτές και προκλήθηκαν από επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.
"Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην καταστροφή του τόπου μας και να διεκδικήσουμε την ελεύθερη πρόσβασή μας σε δημόσιους χώρους." προσθέτουν σχετικά με τις αυριανές κινητοποιήσεις στις Σκουριές.
Aντισυγκέντρωση στο Παλαιοχώρι οργανώνει η εταιρεία
Τα σωματεία των εργαζομένων των μεταλλείων της ΕΧ και οι πρόεδροι των δημοτικών και κοινοτικών κοινοτήτων των Μαδεμοχωρίων εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προσκαλούν όλους τους κατοίκους της περιοχής σε παλλαϊκό συλλαλητήριο σήμερα στις 10.30 π.μ. στο γήπεδο του Παλαιοχωρίου.
«Φίλες και φίλοι Μαδεμοχωρίτες ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν γίνεται άλλο να παραμένουμε απαθείς παρατηρητές σε όλα όσα γίνονται στον τόπο μας χωρίς και ενάντια στη θέληση μας. Ελάτε να ενώσουμε τη φωνή μας. Ελάτε να πούμε «ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ», Ελάτε να πούμε «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ». Αλλά να πούμε και ένα μεγάλο «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΕΡΤΗ ΒΙΑ». Η παρουσία όλων μας φίλοι συνδημότες κρίνεται απαραίτητη για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των οικογενειών και της προστασίας των περιουσιών μας. Ραντεβού την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στο γήπεδο του Παλαιοχωρίου», ανφέρουν στη σχετική ανακοίνωση.
Παρόν στη Χαλκιδική και το «Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο»
Το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάϊκο θα είναι παρόν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνεται σήμερα στην Ιερισσό, στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια στις Σκουριές Χαλκιδικής.
«Το Κιλκίς είναι μαζί με τους Χαλκιδικιώτες στους δίκαιους αγώνες τους ενάντια στους χρυσοθήρες. Παλεύουν για την υγεία τους και για να διατηρήσουν το καταπληκτικό δάσος των Σκουριών που είναι πηγή ζωής για τον τόπο τους. Η καναδέζικη πολυεθνική με τις ευλογίες του ΥΠΕΚΑ και των τοπικών αρχόντων ξεκίνησε ήδη την υλοτόμηση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μετώπου, το οποίο καλεί όσους Κιλκισιώτες μπορούν, να συμμετάσχουν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας. «ΚΙΛΚΙΣ, ΘΡΑΚΗ και ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ!», είναι το σύνθημα του Μετώπου για την αυριανή κινητοποίηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου