Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Μεθοδεύουν νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ

Μεθοδεύουν νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ    Νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο 2012 (!) μεθοδεύουν η κυβέρνηση και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατ’ απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της τρόικας, σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών.
Η συγκεκριμένη στόχευση δεν αναιρεί, βεβαίως, τη διαδικασία «απελευθέρωσης» και των οικιακών τιμολογίων από το 2013, η οποία έχει προγραμματιστεί να καθοριστεί τον Ιούνη, στη βάση των δεσμεύσεων του μνημονίου. Τα νέα τιμολόγια θα μετατρέψουν σε «είδος πολυτελείας» το ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας δραματικές συνέπειες στις εργατικές οικογένειες και στα λαϊκά στρώματα.

Μέχρι τότε, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η τρόικα συναρτά την έγκριση δανειοδότησης των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ με 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με την απόφαση νέων ανατιμήσεων μέσα στο 2012, παρότι η τελευταία αύξηση έγινε τον περασμένο Γενάρη και ήταν «γενναία». Στο μεταξύ, η ΔΕΗ διεκδικεί ήδη τεράστιες αυξήσεις στις εγγυήσεις συνδέσεων με άμεσες μεταβολές, ειδικά για τους «κακοπληρωτές», οι οποίοι θα πολλαπλασιαστούν με αυτή την τιμολογιακή πολιτική, εάν ο λαός δεν ανατρέψει τη συνολική φιλομονοπωλιακή πολιτική.
Το «μαύρο» μέτωπο των κυβερνώντων, τρόικα, μεγάλου κεφαλαίου δείχνει και πάλι αδίστακτο μπροστά στα βάσανα του λαού και ετοιμάζεται να επιβάλει νέα οικονομικά βάρη, παρότι είναι δεδομένο ότι αυτό θα στερήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και μικρομάγαζα.
Η τρόικα εμφανίζεται να ζητά άμεσα αυξήσεις, αλλά και αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην κατεύθυνση της μείωσης. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν έχει στόχο να μειώσει τα υπερκέρδη για τις πολυεθνικές της ενέργειας που αναπτύσσουν μεγάλα έργα ΑΠΕ ή να ανακουφίσει τους καταναλωτές από το κόστος χρηματοδότησης.
Αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μάλλον σαν ξεκαθάρισμα της αγοράς από τους «μικρούς» επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν επενδύσει και δανειστεί στη βάση συγκεκριμένων οικονομικών προσδοκιών.
Φημολογείται, επίσης, ότι οι νέες αυξήσεις θα «ανταλλαχθούν» με την αφαίρεση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η εξέλιξη θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως «δώρο» προς τους καταναλωτές, στην πράξη όμως ευνοεί απλώς τη ΔΕΗ, που είδε σημαντικές επιπτώσεις στις εισπράξεις της, λόγω της αδυναμίας και της άρνησης του κόσμου να πληρώσει τους λογαριασμούς με το χαράτσι.
Αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια να χαρακτηριστεί ως «δομική» η κρίση «ρευστότητας» στην αλυσίδα παραγωγής, διαχείρισης και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της διαδικασίας «απελευθέρωσης» της αγοράς.
Το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων ετών, που φρόντισε ώστε οι ιδιώτες να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, αρχίζει να «αποδίδει» γεννώντας …δομικά προβλήματα και τη δήθεν «ανάγκη» νέων παρεμβάσεων με τη μορφή επιβαρύνσεων των λαϊκών, εργατικών νοικοκυριών. Από κοντά η αλματώδης αύξηση των ΑΠΕ αύξησε ανάλογα και τις οικονομικές απαιτήσεις για την πληρωμή των παραγωγών.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου