Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας
μαζί με αλλές Πρωτοβουλίες και Επιτροπές Κατοίκων στο Δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
ζητώντας να βγει ενα ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στα χαράτσια που μας επιβάλουν και να αναλάβει ο δήμος την υποστήριξη νομική και υλική σε όσους συμπολίτες μας η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα.


το παρακάτω είναι ένα αναλυτικό ρεπορτάζ της παρέμβασης που βρήκαμε στο διαδίκτυο
Την αντίθεσή του στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο ψήφισμα εκφράζεται η αντίθεση στην οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, όπως και στον τρόπο εφαρμογής του (διακοπή ρεύματος αν δεν πληρωθεί).



Επισημαίνεται ακόμα ότι ο δήμος θα δει το ζήτημα της νομικής στήριξης πολιτών (δικηγόροι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προσφέρθηκαν να βοηθήσουν δωρεάν) καθώς και της προσφυγής στα δικαστήρια.
Όσον αφορά το θέμα της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο δήμος δεν δίνει τέτοια εντολή στην υπηρεσία ηλεκτρολογικού, αλλά ηλεκτρολόγοι του δήμου μπορούν εθελοντικά και εκτός ωραρίου να κάνουν επανασυνδέσεις σε περιπτώσεις που κόβεται το ρεύμα λόγω μη καταβολής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
Το παραπάνω ψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και δεν ικανοποίησε τους πολίτες (Πρωτοβουλίες Κατοίκων, Πρωτοβουλία Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μέλη του συνδικάτου οικοδόμων, αγανακτισμένοι κ.ά.) που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ενώ υπήρξε και φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο.
Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ κατέθεσε άλλο σχέδιο ψηφίσματος.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν μπορεί ο δήμος να παροτρύνει τους πολίτες να μην πληρώσουν το τέλος, διότι δεν είναι δυνατό να υιοθετεί συμπεριφορές που εκφεύγουν της νομιμότητας. Διατύπωσε, επίσης, την προσωπική του άποψη ότι είναι απαράδεκτο να διακόπτεται η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στους πολίτες που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το τέλος.
Εκπρόσωποι από πρωτοβουλίες κατοίκων και σωματεία εργαζομένων πήραν το λόγο και ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στο ειδικό τέλος, να προσφέρει νομική στήριξη σε όσους δεν το πληρώνουν και να φροντίσουν οι υπηρεσίες του δήμου για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στις περιπτώσεις που αυτό κοπεί. Κατά του Ειδικού Τέλους τάχθηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Άλλες υιοθέτησαν πλήρως τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων και άλλες επέμειναν στο διαχωρισμό των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος, για τους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα.
Το θέμα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημα των διαμαρτυρόμενων πολιτών που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου