Με μια πολύ ζεστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συντονισμός συλλογικοτήτων υποδέχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής η Τούμπα τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που φιλοξενούνται εδώ και δύο περίπου εβδομάδες στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο του Δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο χώρο των πρώην στάβλων Παπάφη.
«Καλωσορίζουμε τους νέους μας γείτονες στην Τούμπα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, έχουμε κοινά προβλήματα. Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας, Η διαφορά μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κυνηγημένοι από τους πολέμους. Είναι χρέος μας να τους καλοδεχτούμε».
Με αυτά τα λόγια ο Πασχάλης Σανδραμάνης, μέλος του Κοινωνικού Κέντρου Αγώνα άνοιξε την συζήτηση και την βιντεοπροβολή που παρακολούθησαν από κοινού οι κάτοικοι της περιοχής και οι φιλοξενούμενες οικογένειες στην δομή.
Μέλη του Συντονισμού συλλογικοτήτων, κάτοικοι της περιοχής που το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκαν για να κερδίσει η αλληλεγγύη τον ρατσισμό και την ξενοφοβική ρητορική που εξέφραζε μειοψηφική ομάδα της περιοχής, ένιωσαν χθες μια πρώτη ικανοποίηση για το άνοιγμα του ξενώνα στην γειτονιά και για την μικρή αλλά σημαντική νίκη της Αλληλεγγύης.
Τα παιδιά των προσφύγων έτρεχαν στο προαύλιο μαζί με τα παιδιά της γειτονιάς και η πρώτη επαφή έγινε ήδη. Και ας μιλούν άλλη γλώσσα. Το χαμόγελο είναι το καλύτερο καλωσόρισμα.
Στο Φιλοξενείο που άνοιξε με αρκετή καθυστέρηση (η αρχική πρόβλεψη ήταν να ανοίξει τον Δεκέμβριο) ζουν ήδη 15 άτομα από το Αφγανιστάν ενώ η δομή έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 28 ατόμων (μονογονεϊκές ή πυρηνικές οικογένειες και γυναίκες σε εγκυμοσύνη) για έξι μήνες στους οποίους εκτός από στέγαση και τροφή παρέχεται νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη για το διάστημα αυτό αλλά και για τρεις ακόμη μήνες μετά το πέρας του εξαμήνου.
«Η σημερινή εκδήλωση ήταν ένα πρώτο καλωσόρισμα στους νέους μας γείτονες αλλά και μια υπενθύμιση για όσα βιώνουν οι πρόσφυγες στα σύνορα της Ειδομένης, στην Γαύδο, στην Λήμνο και τα πλοία που βυθίζονται στην Μεσόγειο», λέει ο Χρήστος Γκότζιας από την Πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας προσθέτοντας πως «με τις παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα άλλαξε το κλίμα της αντίθεσης που εξέφραζαν ομάδες κατοίκων με ξενοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα προς την εγκατάσταση των προσφύγων».
«Είναι πολύ ζεστό και συγκινητικό αυτό που ζούμε, να γνωρίζουμε σήμερα τους ανθρώπους αυτούς, γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους. Πρέπει να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και ως πολίτες της Τούμπας να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Αυτό που γίνεται στην δομή αυτή είναι ένα ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα και πρέπει να πετύχει, η αλληλεγγύη πρέπει να κερδίσει» λέει συγκινημένη η Μαρία Μωραϊτοπούλου κάτοικος της γειτονιάς που από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να μάθει για τις ανάγκες των οικογενειών σε ρούχα και άλλα είδη.
"Της γειτονιάς της αξίζει ακόμη μεγαλύτερο καλωσόρισμα, πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά, να καλλιεργούμε συνεχώς τις μεταξύ μας σχέσεις, να δουλέψουμε με επιμονή την επαφή μας, η σημερινή εκδήλωση ήταν μια αρχή" τονίζει η Μαρία Εμμανουηλίδου, μέλος της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη".
Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους γείτονες σχολιάζει η Άννα Χρυσίδη, κάτοικος της γειτονιάς, χαρακτηρίζοντας πρόκληση το καινούριο αυτό βίωμα στην γειτονιά. «Ταυτόχρονα είναι και πρόσκληση να τους πλησιάσουμε να αποκτήσουμε επαφή μαζί τους και εκείνοι με την σειρά τους να μας γνωρίσουν. Έχουμε όλοι να κερδίσουμε από την εμπειρία αυτή» προσθέτει.
«Μια νέα δομή έχει έρθει σε μια γειτονιά, οι κάτοικοι εδώ γνωρίζονται μεταξύ τους κάνουν από κοινού πράγματα, και για αυτό φιλοδοξεί να γίνει κομμάτι της. Είναι λογικό η γειτονιά να χρειάζεται χρόνο να γνωρίσει τους ανθρώπους αυτούς, και οι οικογένειες να καταλάβουν με τη σειρά τους τις προθέσεις τους. Είναι μια αμοιβαία σχέση.
Ήδη το πρόσημο της σύντομης αυτής εμπειρίας είναι θετικό. Γείτονες επιδιώκουν ήδη να στηρίξουν με ρούχα, πριν λίγες μέρες εθελόντρια από την γειτονιά δασκάλα ξένων γλωσσών ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει και αυτή» τονίζει η Ρωξάνη Γαλάνη, κοινωνική λειτουργός στην δομή.
Οι περισσότεροι ήρθαν δια θαλάσσης και η παραμονή τους στην Ελλάδα ήταν μέχρι πριν λίγε μέρες σε επισφαλείς κατοικίες. Συζητάμε συνεχώς μαζί τους και οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά έκαναν ήδη πολύ καλή δουλειά με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσουμε καμία ρατσιστική συμπεριφορά από κανέναν» καταλήγει.
Το επόμενο διάστημα επιδίωξη του συντονισμού συλλογικοτήτων είναι η αύξηση των κοινωνικών δράσεων (πολυπολιτισμικές κουζίνες, εκδηλώσεις) κ.α. για την σύσφιξη των σχέσεων και την καλύτερη ένταξη των οικογενειών στο κοινωνικό περίγυρο.
Σταυρούλα Πουλημένη
http://www.alterthess.gr/content/filoxeneio-anoixe-tis-portes-toy-sti-geitonia-tis-toympas-proto-kalosorisma-stoys-prosfyges
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου