Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΕΛΒΟ : ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ !



τα κείμενα που ακολουθούν, γράφτηκαν για την εφημερίδα "τα φέρνουμε όλα Τούμπα" που εκδίδει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας.

Με τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ

 ΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ?  
ΧΡΗΣΤΟΣ : Εμείς πιστεύουμε ότι οι αιτίες που καταστρέφουν και φτωχοποιούν μια ολόκληρη κοινωνία είναι ίδιες για όλους τους εργαζόμενους και δεν είναι άλλες από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις εντολές του ΔΝΤ-ΕΕ. 
Ο αγώνας όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι κοινός και να στηρίζεται στο τρίπτυχο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ. 
Γιατί η καταστροφή που συντελείται σήμερα, σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό δεν αντιμετωπίζονται με τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες  ΓΣΕΕ-ΕΚΘ και με εργαζόμενους και ανέργους με σκυφτό το κεφάλι και υπόδουλους.

Νομίζουμε ότι το επόμενο διάστημα δύο πράγματα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Ένα είναι οι εκλογές σε τοπική αυτοδιοίκηση και ευρωβουλή. Αν θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν οι δυνάμεις που νοιάζονται για συμφέροντα των πολλών και φτωχών ανθρώπων. Δημιουργώντας μια βάση για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Και να πειστεί ο κόσμος ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχει και άλλος δρόμος και άλλος κόσμος που είναι εφικτός.
Το δεύτερο και κυριότερο είναι, αν το επόμενο διάστημα ο κόσμος της εργασίας ξαναβρεί τον προσανατολισμό του. Ξεπερνώντας παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να καταλάβει ότι ο εχθρός είναι κοινός και ότι είναι θέμα χρόνου το πότε θα έρθει η σειρά του καθένα μας, να γίνεται μια παράπλευρη απώλεια της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας, να βγούμε ξανά στο δρόμο και να διεκδικήσουμε πίσω τις ζωές μας. Γιατί το σίγουρο είναι ότι οι ΄΄αφεντάδες΄΄ φοβούνται την οργή του λαού και την εξέγερσή του.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!
             Ξεφτέρης Χρήστος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΒΟ  
      ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.Β.Ο.

ΠΩΣ ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ?             

ΚΩΣΤΑΣ : Για  την αποτίμηση της πορείας των αγώνων μας αναγκαία είναι μια αναδρομή στο αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Η ‘’ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ’’  από την ημέρα της συγκρότησης της λειτουργώντας  αμεσοδημοκρατικά καθόρισε πλαίσιο θέσεων που αφορούσαν στο μέλλον της ΕΛΒΟ, στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών του συνδικαλιστικού κινήματος, και βέβαια στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.
Η αποτίμηση της πορείας μας στα 2,5 χρόνια της συλλογικότητας στην ΕΛΒΟ κατά την άποψη μας είναι και θετική και ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Είναι θετική όχι  τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες αρχαιρεσίες  του συνδικάτου ( 2 έδρες στο 7μελές ΔΣ) όσο για την έντονη αγωνιστική δράση του ‘’σχήματος’’  και την ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων στο εργατικό κίνημα.
Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν, οι τακτικές εξορμήσεις για την διανομή κειμένων εντός και εκτός ΕΛΒΟ, η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες όπως της ΒΙΟΜΕ ή της ΕΡΤ, η συμμετοχή σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές εκδηλώσεις,  η ανάρτηση 40τμ πανό μόνο από  συναδέλφους του ‘’σχήματος’’ στον Λευκό Πύργο στις 18/2/2014, και βέβαια η καθημερινή επικοινωνία με εργασιακούς χώρους εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.
Η πορεία του αγώνα μας θεωρούμε ότι είναι ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα  γιατί μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να συνενώσει και να ενεργοποιήσει εργαζόμενους που στο παρελθόν παρακολουθούσαν από απόσταση ή αδιαφορούσαν για τις συλλογικές διαδικασίες και το εργατικό κίνημα.
Σιτέλας  Κώστας  μέλος  του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΒΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου