Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

η ΥΓΕΙΑ είναι κοινωνικό αγαθό, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται !!!



Δεν είμαστε μακριά από τη περίοδο που θα πεθαίνουμε αβοήθητοι έξω από τα κλειστά ή ιδιωτικοποιημένα νοσοκομεία
Σήμερα ήδη η πραγματικότητα είναι εφιαλτική, τη στιγμή που:
·         η φτώχεια αγγίζει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού και η ανεργία διογκώνεται 
·         το 50% των ασθενών δεν έχουν  την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν  τα φάρμακα τους
·         η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατα 30% συγκριτικά με την προ μνημονίου περίοδο 
·         3.068.000 ανασφάλιστοι δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες περίθαλψη
·         έχει επηρεασθεί η ψυχική υγεία ολοένα και περισσότερων συνανθρώπων μας

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ, κλείνει νοσοκομεία,  πολυιατρεία του ΕΟΠΠΥ και  κέντρα υγείας, απολύει εργαζόμενους, μειώνει τις παροχές στους ασφαλισμένους, μειώνει τις δαπάνες για την περίθαλψη (φέτος προβλέπονται 2,2 δις λιγότερα για την υγεία το 2013.)

 Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στα πλαίσια του στρατηγικού στόχου που το σύστημα έχει θέσει,  να μετατρέψει δηλαδή  την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Εδώ και αρκετα χρόνια ευνοείται  το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της περίθαλψης, ενώ παράλληλα διαλύεται το δημόσιο νοσοκομείο. Από τα χρόνια του μνημονίου όμως και έπειτα η κατάσταση έχει χειροτερέψει δραματικά. Μόνο το καλοκαίρι που μας πέρασε  έκλεισαν 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα δρομολογείται και μάλιστα με τη διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου» το κλείσιμο δεκάδων άλλων π χ. τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το Δρομοκαιτειο αφήνοντας εκατοντάδες ψυχικά ασθενείς στη μοίρα τους .
Στο στόχαστρο όμως μπαίνουν  και οι όποιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Έτσι από τις 545 μονάδες υγείας που υπάρχουν σήμερα, 220 αναμένεται να κλείσουν, μιας και σχεδιασμός του υπουργείου είναι μια μονάδα υγείας ανά καλλικρατικό δήμο. Ταυτόχρονα τίθενται σε διαθεσιμότητα-απόλυση 10.000 περίπου εργαζόμενοι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, ιατροί του ΕΟΠΠΥ, τη στιγμή που οι ελλείψεις μόνο σε ιατρικό προσωπικό  ήδη ξεπερνούσαν τις 16.000.
Ο στόχος ξεκάθαρος: Θέλουν πάση θυσία να ξεριζώσουν από το μυαλό του λαού την έννοια της δωρεάν περίθαλψης και να τον πείσουν ότι, αν χρειαστεί υπηρεσίες υγείας, θα έχει λίγες και ακριβές επιλογές. Έτσι αλλάζει κι ο χαρακτήρα του ΕΟΠΠΥ: από «πάροχος υπηρεσιών υγείας» μετατρέπεται σε«αγοραστή», με δυο λόγια δεν θα έχει πλέον την υποχρέωση να παρέχει σε όλους  περίθαλψη, στη βάση της καθολικότητας, του κοινωνικού αγαθού και της αλληλεγγύης, αλλά σε όσους μπορούν να πληρώσουν. Αφού λοιπόν μάζεψαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα φορέα, αφού λεηλάτησαν την περιουσία τους, τώρα  δεν μιλάνε πια για δωρεάν περίθαλψη αλλά για υπηρεσίες «οικονομικά προσιτές σε όλους».
Σ’ αυτήν τη λογική της πληρωμής εντάσσεται η επιβολή εδώ και χρόνια του 5ευρω εισιτηρίου στα τακτικά ραντεβού, η εισαγωγή του 25ευρω για κάθε νοσηλεία από 1-1-2014 μαζί με το 1 ευρώ που θα πρέπει να πληρώνει ο ασφαλισμένος για κάθε συνταγή. Ακόμη οι συνεχόμενες αυξήσεις της συμμετοχής  των ασφαλισμένων στα φάρμακα και στις εξετάσεις, ενώ αυξάνονται ολοένα και περισσότερα τα φάρμακα που βγαίνουν από τη λίστα συνταγογραφούμενων.
Με δεδομένη, λοιπόν, την βούληση των δυνάμεων του συστήματος να προχωρήσουν την επίθεσή τους, είναι απαραίτητος όρος να οργανώσουμε την δική μας απάντηση, όλοι οι πολίτες, λαός και νεολαία, σε κάθε γειτονιά. Είναι κρίσιμο ζήτημα να μπουν στον αγώνα αυτό, πέρα από τους εργαζόμενους στην υγεία, και πλατιές λαϊκές μάζες. Να δημιουργηθεί ένα πλατύ Μέτωπο που θα αντιστέκεται θα αγωνίζεται, θα διεκδικεί. Γιατί το θέμα της υγείας και της περίθαλψης αφορά όλο το λαό.
·         ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
·         ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ (γιατρός, νοσηλευτής, διοικητικός) να μην απολυθεί
·         ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ
·         Η ΥΓΕΙΑ είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
 

πρωτοβουλία κατοίκων τούμπας


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου