Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΑΣ

   Την Τετάρτη 2/3/2011 πραγματοποιήθηκε η 3η Γενική Συνέλευση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ,
το κείμενο που ακολουθεί άνοιξε την συζήτηση εκείνη την μέρα κι αποτύπωσε σε μεγαλο βαθμο ανυσηχίες και προβληματισμούς της συνέλευσης.
Πολλά πράγματα γίνανε απο κείνη τη μέρα μα και πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν! ΔΕΙΤΕ ΤΟ!

 





ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ

Ήταν γύρω στο Μάη του 2009 όταν μια μικρή ομάδα πολιτών-κατοίκων Τούμπας μαζεύτηκαν σ’ένα χώρο –συμπτωματικά με το όνομα «ΡΕΜΑ» - με την κοινή αίσθηση αλλά και διορατικότητα ότι τα κοινωνικά δεδομένα θα χειροτερέψουν και φυσικά η θέση του λαού θα επιδεινωθεί. Ο προβληματισμός «ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ» κατέληξε στη δημιουργία της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ».


Αυτό το κάτι που φαινόταν «λίγο» ή «μικρό» τότε σήμερα μεγάλωσε, φουντώνει και κινητοποιεί περισσότερους.


Ας δούμε την πορεία της πρωτοβουλίας –τον απολογισμό της- ως σήμερα μέσα από το έντυπο υλικό της (προκυρήξεις, φυλλάδια, αφίσσες, κλπ. ). Ας δούμε πως αποτυπώνονται η θέση, δράση και δουλειά της πάνω σε βασικούς άξονες-θέσεις που όρισε για αυτό το διάστημα :


ΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ, ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:


Η κυβέρνηση που παρέδωσε το λαό και τη χώρα στα αρπακτικά του Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. υπηρετώντας τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών. ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΟΜΜΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, παρ’όλες τις διαφοροποιήσεις τους συναινούν σ’αυτή την πολιτική.


ΠΟΙΟΣ ΘΙΓΕΤΑΙ ΑΠ’ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ:


Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ. Συνταξιούχοι, εργάζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, μαγαζάτορες. Η επίθεση αυτή τη φορά βάζει χέρι και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με περικοπές μισθών, επιδομάτων, συλλογικών συμβάσεων, με παράλληλη αύξηση στα βασικά είδη και υπηρεσίες όπως ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ, ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ, ΦΠΑ. Για τους νέους : κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απολύσεων, απελευθέρωση ωραρίου. Ειδικά η ανεργία που αυξάνεται τους θίγει άμεσα. Υπονομεύεται το μέλλον τους.


Συνοπτικά αυτή η πολιτική έχει βάλει υποθήκη όλα μας τα δικαιώματα. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής μας, στην κατεδάφιση ΟΛΩΝ των κοινών εργασιακών και οικονομικών μας δικαιωμάτων. Μας οδηγούν με κυνισμό και αναλγησία στην εξαθλίωση μέσα από την ανεργία, την ανεξάντλητη αύξηση των τιμών, την οικονομική ανέχεια όταν οι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία ζούμε όχι μόνο δεν έχουν συνεισφέρει καθόλου αλλά και δεν έχουν υποστεί την παραμικρή συνέπεια.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ:


Η απάντηση μας σ’αυτές τις πολιτικές πρέπει να είναι η καθολικά αντίδραση και συμμετοχή μας σε κάθε κινητοποίηση που θα διεκδικεί δυναμικά την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό μας.


Η δύναμη ανατροπής που έχουμε είναι τεράστια αρκεί να το πιστέψουμε. Αυτοί που κλέβουν τη ζωή μας φαντάζουν μεγάλοι και δυνατοί αλλά στην πραγματικότητα είναι γίγαντες με γυάλινα πόδια.


«ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ».


Επιτέλους, δείξαμε ως κοινωνία ότι δεν τους χαρίζουμε όχι τον 14ο αλλά κανένα μισθό, κανένα από τα δικαιώματά μας.


Δείξαμε ότι δεν τους εμπιστευόμαστε, ότι πρέπει να μας λογαριάζουν.


«ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.»


«Ε ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ»


«ΑΥΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ (για τα εισιτήρια) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».


«ΛΑΕ ΜΗΝ ΣΦΙΞΕΙΣ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ. Η ΠΕΙΝΑ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΙΟΤΗ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ».


«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ»


Στις 20 του Μάη θα βαθίσουμε ξανά στο δρόμο της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της ενότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τη ζωή μας. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΜΑΗ.


ΔΡΑΣΕΙΣ


Τρεις άξονες δράσεις είχαν χαραχτεί : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.


Για τον πολιτισμό:


Έγκαιρα και προφητικά επισημάνθηκε το όπλο προπαγάνδας-ενημέρωσης με μέσο τον πολιτισμό και ειδικά το θέατρο. Η παράσταση του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από την θεατρική ομάδα «ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ», άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με τους Κατοίκους Τούμπας ενάντια στην αύξηση του εισητηρίου από ΚΥΒΕΡΗΣΗ-ΟΑΣΘ. Για το κεφάλαιο ΟΑΣΘ υπάρχει ειδική εισήγηση. Έτσι λοιπόν το σύνθημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» έγινε σύνθημα δράσης και αντίστασης. Το δεύτερο θεατρικό έργο του γνωστού Άντων Τσέχωφ «η Επαίτειος» από τη θεατρική σκηνή Πρέβεζας ήταν τόσο επίκαιρο και κατέδειχνε ότι οι τραπεζίτες εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες πρακτικές και σήμερα με τόσα χρόνια πριν.


Αντιπληροφόρηση :


Στον τομέα αυτό είχαμε πολύ καλές επιδόσεις με τα έντυπα μας που ήταν πληροφόρηση-ενημέρωση πάνω στις ανακρίβειες, τα ψέμματα, και τους λεκτικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της. Τα συνθήματα είχαν συμπυκνωμένο κοινωνικό-πολιτικό μήνυμα στα καλέσματα για κοινιτοποιήσεις, συμμετοχή σε απεργίες και δράσεις ενότητας και αντίστασης ενάντια στα μέτρα και την κυβερνητική πολιτική. Εδώ ο «πολιτισμός» δηλαδή τα ποιήματα του Μπρέχτ, τα κόμικς και το χιούμορ συνδέθηκαν άριστα και εκτέλεσαν το στόχο τους.


Αλληλεγγύη-συνεργασία-ενότητα :


Στον τομέα αλληλεγγύη δεν είχαμε την κινητικότητα που θα έπρεπε. Δεν ανταποκριθήκαμε επαρκώς και ξεχωριστά στο θλεμα των απεργών μεταναστών, των ανέργων και αναξιοπαθούντων. Μπαίνει κι αυτό στις άμεσες προτεραιότητες μας. Ωστόσο η πρωτοβουλία συνυπέγραψε στην καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στο στέκι «ΣΦΕΝΤΟΝΑ» και προσέφερε συμβολικό ποσό για να αποκατασταθούν οι ζημιές.


Στον τομέα συνεργασία οι κοινές μας δράσεις με άλλες πρωτοβουλίες συνοικιών, με σχήματα και κινήσεις όπως «ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» για τις δράσεις μας εναντίον της αύξησης των τιμών του εισιτηρίου στα αστικά, στα διόδια κτλ. πήγε αρκετά καλά. Είναι μια αφορμή και βήμα για επαφή και γνωριμία με πολίτες όχι μόνο της Τούμπας, διαφόρων κοινωνικών, ηλικιακών διαφοροποιήσεων. Αυτές οι «λαϊκές συνελεύσεις» στα λεωφορεία, αυτό το ταξείδι με τους επιβάτες, η συντριπτική τους συναίνεση στο κάλεσμα για δράση-αντίσταση στο μέτρο και το ελπιδοφόρο μήνυμα που παίρνουμε ότι οι πολίτες παρακολουθούν, ξέρουν, δεν μένουν αδιάφοροι και τολμούν έστω βασιζόμενοι ακόμη στη δική μας αγωνιστικότητα. Και μιλούν όχι μόνο για την αύξηση των εισιτηρίων αλλά για όλα όσα απειλούν τη ζωή τους. Ειναι το καλύτερο τονωτικό ότι ο λαός ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ. Άλλωστε βλέπουμε ότι η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπα με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων, εκτός από τους «μεγάλους» που λέει ο λαός. Οι απεργίες και η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις σ’όλους τους χώρους και στα λεγόμενα εργασιακά «ρετιρέ» όπως γιατροί, δικηγόροι κλπ δείχνει ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.


Σίγουρα κάτι έχει αλλάξει όσο αφορά την συμπεριφορά του κόσμου και οφείλουμε να το διακρίνουμε, να το εκτιμήσουμε ανάλογα. Βέβαια είμαστε ανυπόμονοι. Θέλουμε άμεσα αποτελέσματα. Μα δεν είναι τόσο εύκολο και γρήγορο. Μέχρι τώρα οι μάζες ήταν καθηλωμένες απ’όλες τις πλευρές στις αυταπάτες του καταναλωτισμού με δάνεια και κάρτες, με υποσχέσεις και αυταπάτες απ’όλες τις κυβερνήσεις ότι «λεφτά υπάρχουν», ότι είμαστε στην ευρωπαική ένωση στο σκληρό μάλιστα πυρήνα όπως έλεγε ένας πρώην πρωθυπουργός, ότι το χρηματιστήριο και οι επενδύσεις είναι ο λαϊκός κουμπαράς και ο μόνος γρήγορος πλουτισμός. Δανειζόμασταν σαν χώρα και πολίτες και καταναλώναμε. Αργά ή γρήγορα θα έσκαγε η φούσκα όπως και έσκασε. Η «συσώρευση» της απογοήτευσης, του θυμού, της πίεσης,του αδιεξόδου, αργή και σταθερή θα οδηγήσει στο τέλος στο ΞΕΣΠΑΣΜΑ, ΣΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ.


Η άποψη ότι ο λαός δεν έχει αγωνιστικές διαθέσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Βέβαια δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Έχουμε αδυναμίες και ελλείψεις που είτε είναι αντικειμενικές και έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα των μελών του συντονιστικού, τη μη αύξηση των μελών, τον εύστοχο καταμερισμό δουλειάς. Οι ομάδες δράσεις που καθορίστικαν ανάλογα με τους άξονες και τομείς βοήθησαν αρκετά.


Ο τομέας παρέμβασης τοπικά δεν είναι επαρκής και ίσως σ’αυτό να οφείλεται και η μικρή προσέλευση και συμμετοχή κατοίκων στις Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις εκδηλώσεων. Υπάρχουν τοπικά ζητήματα και προβλήματα που θα πρέπει να αναδείξουμε και να διαχειριστούμε. Είναι σίγουρο ότι με την συνεπή δράση μας θα βρούμε εκείνα τα σημεία επαφής με τον κόσμο.


ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ


Οι στόχοι-άξονες δράσεις και η τακτική καθορίζουν και διαγράφουν τη φυσιογνωμία κάθε σχήματος.


Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ δεν είναι αθλητικό σωματείο δεν είναι βέβαια και πολιτική οργάνωση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν αναλύει και αντιμετωπίζεται τα γεγονότα με πολιτική σκέψη και πρακτική. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια μορφή λαϊκής οργάνωσης των ανθρώπων της γειτονιάς. Ένα χώρο συνάντησης και παρέμβασης ενάντια σε όσα και όσους μας καταστρέφουν τη ζωή. Με άξονες την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου