Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΦΘΗΝΟ ΝΕΡΟ και ΡΕΥΜΑ για όλο το λαό.
Το νερό και το ρεύμα είναι κοινωνικά αγαθά – ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ
Όχι στις αυξήσεις των τιμολογίων - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ είναι γέννημα και ανάγκη των καιρών. Της «νέας εποχής» για την χώρα μας, της εποχής της κατεδάφισης των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της ανεργίας, της οικονομικής ανέχειας και ύφεσης, του προκλητικού ξεπουλήματος του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της χώρας μας και κάθε κερδοφόρας μα και κοινωνικά χρήσιμης κρατικής επιχείρησης. Της επέλασης του παγκόσμιου κεφάλαιου και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα οποία στο διάβα τους θα μας κληρονομήσουν μόνο ερείπια.
Η γνωστή πλέον “τρόικα” σε απόλυτη συνεργασία με τη ντόπια “τρόικα” δηλ. την κυβέρνηση και την κουστωδία των συμφωνούντων, μας έβαλαν βίαια σε ένα κατασκότεινο τούνελ χωρίς προοπτική και ελπίδα. Με πιθανή διέξοδο για τους νέους ανθρώπους μπροστά στην ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα, την μετανάστευση .
Μέσα λοιπόν από αυτά τα δραματικά δεδομένα προέκυψε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ, σε μία προσπάθεια μας, να αντιδράσουμε και να προσπαθήσουμε να έλθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υφίστανται τις συνέπειες της πρωτοφανούς αντικοινωνικής και απάνθρωπης πολιτικής. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιταχθούμε στο Αρμαγεδώνα που ζούμε.
Θέλουμε και θεωρούμε σημαντικό να μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.
Να μπορούμε να ενημερώνουμε ένας τον άλλον.
Να μπορούμε να κινητοποιηθούμε μαζικά. Να δράσουμε όλοι μαζί. Να υπερασπίσουμε τις ζωές μας.

Με το περίφημο ΜΝΗΜΟΝΙΟ –που τροποποιείται για 3η φορά πλέον- όλο και πιο γρήγορα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συνεργία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ παραχωρεί στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ότι έχει απομείνει από τις υποδομές όπως αυτή της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ και ότι υπάρχει από φυσικούς πόρους όπως είναι το ΝΕΡΟ και η ενέργεια.
Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά στενάζουν από το βάρος των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και της «τρόικας» αποφάσισαν ήδη για το 2011 τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, σχεδιάζουν κι άλλες ανατροπές στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια και στον ΟΣΕ, κι άλλες περικοπές σε υγεία και παιδεία.
Από τις αρχές Σεπτέμβρη προχώρησαν σε αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ που φτάνουν στο 10% - 12% παρόλο που τον περασμένο Ιούνιο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, κ. Παπαδάκης, δεσμευόταν δημόσια για το αντίθετο.
Αν και τα κέρδη της ΕΥΑΘ για το 1ο εξάμηνο του 2010 έφτασαν στα 6,242 εκατομμύρια ευρώ ανακοινώθηκε ότι η εταιρία βρίσκεται στο δρόμο της «μερικής ιδιωτικοποίησης» που όλοι γνωρίζουμε ότι θα σημάνει κακής ποιότητας νερό σε ακριβότερη τιμή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το Γενάρη, που φτάνουν το 13% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες και 3% για τις καταναλώσεις έως 1600 κιλοβατώρες. Ενώ στις ψηλές καταναλώσεις πάνω από 2000 και 3000 κιλοβατώρες έχουμε ΜΕΙΩΣΕΙΣ της τάξης του 4.5% και 14% αντίστοιχα.!!!
Η κοινωνική πολιτικη σε όλο της το μεγαλείο!!
Φυσικά δεν σταματάνε εδώ. Εξαγγέλλουν και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, μέσα στο 2011 που θα αφορούν την προσαρμογή στο ενεργειακό κόστος της κιλοβατώρας και κλιμάκωση τους την επόμενη τριετία.
Ενα από τα βασικά θέματα-απαιτήσεις της Τρόικας όπως μας πληροφορούν τα ΜΜΕ τελευταία- είναι η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Κι αυτό σαν αρχή για την πλήρη πώληση - ξεπούλημα καλύτερα- των ενεργειακών αποθεμάτων και υποδομών.
Για όλους , πιστεύουμε, είναι πλέον ξεκάθαρο, πως το επόμενο διάστημα οδεύουμε σε καταστάσεις που μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας ρίχνονται βίαια στην ανεργία, οι μισθοί θα μειώνονται συνεχώς είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Ενώ από την άλλη οι αυξήσεις των αγαθών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών υγείας- πρόνοιας, μαζί με την φορολογία –άμεση και έμμεση- θα κάνουν δύσκολη έως αδύνατη την επιβίωση για μεγάλο ποσοστό των πολιτών.
Όλα αυτά όχι μόνο δεν συγκινούν τους κατοχικούς υπουργούς της κυβέρνησης του ΔΝΤ, αλλά τους βλέπουμε περιχαρείς να ετοιμάζουν τις νέες ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΥΑΘ στην ΔΕΗ, στα λιμάνια, στον ΟΣΕ… και να ονομάζουν προκλητικά “ευλογία για τον τόπο” το μνημόνιο!!
Χρόνια τώρα έχουν αποφασίσει να κινηθούν στην λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Σήμερα εκμεταλλευόμενοι το χρέος και το μνημόνιο επιταχύνουν τις διαδικασίες ξεπουλήματος. Όλα γίνονται υποτίθεται για να σωθεί η χώρα, στο όνομα της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Αυτή είναι η καραμέλα που επαναλαμβάνεται μονότονα.
Ποιος όμως δημιούργησε το χρέος; εμείς ή αυτοί;
Οι μισθοί κι οι συντάξεις ή τα 80 δις στις τράπεζες;
Η λειτουργία των σχολείων-νοσοκομείων ή τα 50 δις στην Ολυμπιάδα;
Το φθηνό ρεύμα και νερό ή τα δεκάδες δις στις φοροαπαλλαγές των μεγάλων εταιρειών και στους εξοπλισμούς ;

Να σταθούμε μόνο στις δύο από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, σε νερό και ρεύμα.
Είναι βέβαιο πώς αν γίνει η ιδιωτικοποίηση και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε πολύ ακριβότερα τιμολόγια –ήδη λένε για αυξήσεις 40-50% - και σίγουρα χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για μας το νερό και το ρεύμα είναι κοινωνικά αγαθά, ανήκουν σ΄όλη την κοινωνία και κανείς, με κανένα πρόσχημα δεν δικαιούται να μας τα στερεί ή να τα πουλάει σε ιδιώτες. Κι αυτό πολύ περισσότερο σήμερα που η ραγδαία χειροτέρευση των όρων ζωής θα κάνει αυτά τα αγαθά ακόμα πιο πολύτιμα και κρίσιμα για την διατήρηση της ίδιας της ζωής.
Είναι αγαθά που ανήκουν σε όλους μας, κι είναι εντελώς απαραίτητα για την ίδια την ζωή.

Αλήθεια τι θα σημάνει για έναν συνταξιούχο ή άνεργο που αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς να του κόψουν το νερό και το ρεύμα; Πως θα επιβιώνουν τα παιδιά μας χωρίς θέρμανση και στοιχειώδη υγιεινή ;;
Δεν είναι δυνατό κάποιοι να έχουν νερό ή ρεύμα και κάποιοι άλλοι να μην έχουν.
Δεν γίνεται αυτοί που μπορεί να πληρώσουν να απολαμβάνουν τα κοινωνικά αγαθά αυτά που ανήκουν σ όλους κι αυτοί που δεν έχουν να μην έχουν πρόσβαση σ αυτά.
Βέβαια κοινωνικά αγαθά δεν θεωρούμε σε καμιά περίπτωση μόνο το νερό και το ρεύμα, αυτά αναδείχτηκαν πρώτα από την συγκυρία.
Είναι και η παιδεία, ή υγεία, οι μεταφορές, όλα όσα παράγει η κοινωνία με το μόχθο όλων των μελών της και προσπαθούν να ιδιοποιηθούν οι ιδιώτες, το κεφάλαιο, για να μπορούν στην συνέχεια ανεβάζοντας τις τιμές να αβγαταίνουν τα κέρδη τους.

Η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει. Δεν πάει άλλο! Αυτοί δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Ο στόχος τους είναι να ξεπουλήσουν τα πάντα. Όμως το νερό, το ρεύμα είναι κοινωνικά αγαθά. Και πρέπει να βροντοφωνάξουμε ότι ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ !
Πρέπει εμείς να τους σταματήσουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν τίποτε, για αυτό και πρέπει να πάρουμε αυτή την υπόθεση στα χέρια μας.
Ένα χαρακτηριστικό κι ελπιδοφόρο παράδειγμα είναι αυτό που έγινε με την αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. Όταν η μαζική κινητοποίηση και αντίδραση του λαού της πόλης τους ανάγκασε να το πάρουν πίσω, έστω και κατά ένα μέρος. Και λίγο αργότερα–αυτή η κινητοποίηση- σταμάτησε την κατάργηση των μεταμεσονύχτιων δρομολογίων.
Το προηγούμενο διάστημα, συναντηθήκαμε και με άλλες πρωτοβουλίες στις γειτονιές αυτής της πόλης, με τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους και συμφωνήσαμε πως πρέπει να δράσουμε και να μετατρέψουμε την δικαιολογημένη αγανάκτηση μας σε αγώνα μαζικό και συντονισμένο και στα «τετελεσμένα» της κυβέρνησης να αντιτάξουμε τους δικούς μας νικηφόρους αγώνες.
Λέμε λοιπόν για το επόμενο διάστημα να μην το αφήσουμε έτσι το θέμα των αυξήσεων. Να απαιτήσουμε να τις πάρουν πίσω. Να αντιδράσουμε συντονισμένα και μαζικά. Όλοι μαζί μπορούμε να οργανώσουμε κινητοποιήσεις που θα τους χαλάσουν την σούπα.
Μόνο αυτό είναι που φοβούνται, μόνο αυτό θα τους σταματήσει.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια αρκετά ζωντανή κι ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις -αυξήσεις της ΔΕΗ και ΕΥΑΘ.
Το παραπάνω κείμενο είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας στην εκδήλωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου